Bekaert office building Zwevegem

Bekaert office building Zwevegem

Architect
B2Ai

Sileghem & Partners
Location
Zwevegem, Belgium
Project Year
2013
Category
Offices
© Klaas Verdru

Bekaert office building Zwevegem

B2Ai as Architects

‘Bekaert is a world market and technology leader in steel wire transformation and coatings’.


The new administrative building is built on a site in Zwevegem, near the Bekaert Technology Center (BTC) site. The architects have opted in favour of a campus model for the building, thus prioritizing the synergy between the new project and the BTC. The building’s implantation, the design of the surrounding area as well as the architectural approach are all conceived in function of this synergy.


The client appreciates the infrastructure’s flexibility, which has been designed in function of the alternating occupation: the finish has been adjusted accordingly. A thermal building envelope, providing for proper insulation, night-time ventilation and other controllable techniques contribute to a longer lifecycle and limited complexity. The result is a building with a qualitative, powerful and simple architecture with a relatively high degree of craftsmanship and finish, which offers optimal comfort, is flexible, sustainable and energy efficient with target coefficients of E60 and EPC30.


The building will be situated across the street pattern, partly positioned in parallel to the buffer pond corresponding with the rhythm of the buildings in the Esser industrial zone, partly connected to the ETC buildings. The result is a playful element in the design.


Architecture The program consists of two levels with a rooftop level. The building is made up of two office zones that are positioned at an angle. The zone between both volumes is used for the entrance and the lobby with a footbridge. The office zones are on the facade side (in function of the view, air and light). The fixed cores are in the middle zones, i.e., formal and informal meeting spaces, open spaces and internal vertical circulation. Open spaces and skylights create opportunities for night-time ventilation and also introduce natural light into the middle section of the building. The third level has been designed as a penthouse with a multipurpose room with rooftop terrace.


The aim was to strike a balance in the architectural plans between transparency and privacy, while respecting auditory comfort. Separate work units alternate with clusters for small groups and larger landscape offices.


Engineering The client appreciates the infrastructure’s flexibility, which has been designed in function of the alternating occupation: the finish has been adjusted accordingly. A thermal building envelope, providing for proper insulation, night-time ventilation and other controllable techniques contribute to a longer lifecycle and limited complexity.


The result is a building with a qualitative, powerful and simple architecture with a relatively high degree of craftsmanship and finish, which offers optimal comfort, is flexible, sustainable and energy efficient with target coefficients of E60 and EPC30.

Project Credits
Architects
Tibidabo Welcom Square
next project

Tibidabo Welcom Square

Parks/Gardens and Parks
Barcelona, Spain - Build completed in 2019
View Project