BENT ANNEXE

BENT ANNEXE

Architect
Bent Architecture
Location
Melbourne VIC, Australia | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Tatjana Plitt
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
‘CDesign 620’ BasinOMVIVO
‘MR-WX743Y-W’ 743L Multi Drawer White fridgeMitsubishi Electric Trane HVAC US
‘DLT 610’ Laundry tubFranke Home Solutions
‘Line’ wall lightDouglas & Bec
‘Scyon Matrix’ external facade systemJames Hardie
Barazza Lab 90cm flush and built-in hob gas cooktopAbey

Product Spec Sheet
‘CDesign 620’ Basin
‘MR-WX743Y-W’ 743L Multi Drawer White fridge
‘DLT 610’ Laundry tub
‘Line’ wall light
‘Scyon Matrix’ external facade system
Barazza Lab 90cm flush and built-in hob gas cooktop
by Abey

BENT ANNEXE

Bent Architecture as Architects

Step out of your caravan into the shade and fresh air, protected by a canvas annexe which frames a view of the lush landscape beyond. This experience was the inspiration behind BENT Annexe, an addition for a delightful family of four and their two adorable Dachshunds. Because every day should feel like a breath of fresh air, surrounded by nature.


BENT Annexe adds additional living space to a 1960s home with a lot of charm, while also reconnecting it to the garden. In contrast to the heaviness and introspective nature of the original home, this new, light-weight and light-filled Annexe is open and outward-looking, feeling more like a sheltered place in the garden that a traditional living space.


Carefully peeling away the ad-hoc additions to the rear, leaving only the generously proportioned rooms of the existing home, left a great base to start from. The Annexe tucks neatly under the existing eaves with new spaces wrapping around the original home, united by a continuous roofline which folds overhead.


The original rooms of the home have been restored and revitalised to contain bedrooms, while a separate living area in the front room takes advantage of the existing corner windows and a feature fireplace.


The new living areas hug the outdoors, giving the impression of a garden creeping inside. Brick walls to the east and west protect the open living spaces from leering neighbours to either side and focus attention back to the garden.


The trick to make the Annexe feel like a part of the garden is creating green spaces on both sides, by separating the addition from the original home with a courtyard. Of course, the central courtyard improves cross-flow ventilation and lets north light into the master bedroom, but with full-height windows on both sides of the living area, it also creates the illusion of one continuous space, blurring the boundary between inside and outside.


A brick plinth in the living room - at just the right height for sitting - extends out into the garden. Brick paving also crosses the threshold between inside and out, further blurring the boundaries.


A window seat pops out from the dining room to give the kitchen and dining light and views of the backyard. Casement windows open onto the backyard and the special seat is bathed in golden north light, making it the perfect spot to sit with a cuppa and a book.


The Annexe spills outside onto a decked outdoor dining area, protected by a retractable shading device. With a circular plunge pool just a short dash away, this is the perfect place for entertaining and long summer evenings outdoors.


The home is passively designed to reduce the need for heating and cooling. High- level windows in the living area capture views of the sky and let north light deep into the home, warming the concrete floors for passive heating. Meanwhile, louvre windows can be opened up to encourage a breeze for passive cooling.


BENT Annexe fulfils a need for additional living space, but it also creates a home that feels like it's a part of the garden, drawing adults, kids and dogs alike out and into the backyard.

Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More