BKOSINTJOZEF

BKOSINTJOZEF

Architect
Denc! Studio
Location
Abdijstraat, 9900 Eeklo, Belgium | View Map
Project Year
2020
Category
Churches

BKOSINTJOZEF | We are only "guests"

Denc! Studio as Architects

Customization 

Because well-defined redevelopment recipes don’t work and therefore, customization is fundamental in heritage conservation, the City of Eeklo organized a competition to ensure that its planned reconversion from church building to out-of-school childcare runs smoothly. To say the least: ‘a challenge!

BKOSINTJOZEF (17b).jpg

Because the new function is the result of an acute need that may evolve over time, the previous city architect Filip De Pau considered it irresponsible to permanently change the building through hard, expensive interventions. The competition specifications therefore stimulated a reversible intervention. We are only "guests".

BKOSINTJOZEF (39).jpg

The existing church was characterized by one large rectangular space, without naves. The circular floor plan organized around the altar, with ascending rows of benches and dome crowns, evoked a sacred dimension. The liturgy was celebrated on a central plateau, to which all seats were directed.

BKOSINTJOZEF (42).jpg

Many of these elements could be "recovered" and used as an asset. The conversion respects the existing planning organization, around a center, accentuated by a zenithal daylight injection. The first two bank rows are left in function. They unite the children around a storytelling moment or puppet theater.

BKOSINTJOZEF (38b).jpg

BKOSINTJOZEF (32).jpg

The visual readability and spatial effect were monitored. High walls, cabinets or volumes that would crumble or divide the space were avoided.

The sloping floor and the concrete benches have also been retained. To create the new living and exercise floors, they were covered with a wooden structure, which can be removed at any time. Circularity at its best!

BKOSINTJOZEF (28b).jpg

The apparently no longer usable space between the benches was made laterally accessible by means of shutters and serves as storage space. Among other things, the former bench handrails with bookshelf are preserved there.

The design finds a new balance between historical and architectural values ​​on the one hand and new needs on the other.

 

Sustainable

The city of Eeklo confirmed to the Covenant of Mayors and promised to emit 40% less greenhouse gases by 2030. The competition specifications tightened that goal for another 10 years.

The thermal insulation of the heritage was approached as an interdisciplinary statement in which cultural values, building physics, historical materials and constructions had to operate in conjunction. The exterior walls were insulated, the roof was given a warm cap and the exterior joinery was replaced by a high-quality thermal version.

The building was given a "relighting", a balanced ventilation with heat recovery and BaOpt control, a heat pump heating and a PV installation for renewable energy production. In function of a higher sanitary consumption, additional rainwater collection and recovery was provided. Partly due to a circular philosophy, the use of materials was limited.

BKOSINTJOZEF (29b).jpg

The building looks carefully at its new future.

The use is locally orientated, which encourages gentle mobility. 

A participation process was coordinated with the stakeholders. Double use of the spaces is already on the agenda.

BKOSINTJOZEF (25b).jpg

Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More