Blackwood Rest

Blackwood Rest

Architect
Bijl Architecture
Location
Tasmania, Australia | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Adam Gibson

Blackwood Rest

Bijl Architecture as Architects

For city clients escaping to the bush of Tasmania each summer, Blackwood Rest is a glorious place to drop out. Almost 12 years after our original design was realised we returned to reimagine their timeless hideaway. Envisaged in 2003 as a modest summer sanctuary, Blackwood Rest would be less a holiday house for entertaining, and more a remote refuge from busy city life.

 

The client’s brief was for a simple cottage in the woods, nestled above a creek. Though we agreed this would not be the typical Aussie shack, we argued for a more modern interpretation of “cottage”. In strong gabled gestures, ridge beams rise to meet large format windows, and clerestory openings capture treetops and sky.

 

Working with a local builder and stonemason, the owner made the plans his own to deliver a faithful interpretation of our one bedroom, one bathroom, plus mezzanine scheme. The building is a nod to the site’s surrounding forest with locally obtained and milled wattle (ceiling) and macrocarpa (floors). Blade walls anchor the timber, the stone sourced from the back paddock of a nearby farm. The exquisitely crafted chimney alone took three months to complete.

 

Although the cottage had weathered a once-in-a-hundred-year storm since being built, a freak flooding of the creek in 2016 severely tested the dwelling. Its structural integrity remained, but interiors were damaged. When we were invited back to restore the cottage, we found it sitting beside a picturesque new dam installed by the owner. This new outlook gave us the opportunity to rethink the internal layout to make the most of the water views, while shoring up the home against any future, if unlikely, flooding. Wet areas have now been relocated to make way for a larger bedroom, and the entry takes up less area, extending the living for fire-side dining. Robust new external-grade render was applied to the internal walls, too. And more windows expand views over the lake – the cottage glowing like a lantern by the lake after dark.

Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More