Blue-yard House

Blue-yard House

Private Houses
Isfahan, Iran - Build completed in 2017
Farshid Nasrabadi

Blue-yard House

Ayeneh Office as Architects

The blue-yard house is a house of an Isfahani family. Its land is located in the part of the city of Isfahan, where land subdivision is almost based on an eastern-western pattern. According to the current laws, when a house is built in the upper half of the land, the main part of the house is exposed to the disturbing light of the West, which deprives the house from the south light, the best direction of lighting in Isfahan.


This was the biggest challenge of the project although it came up with an architectural response through offering the project a blue yard in the form of a courtyard, which in the past was the historical pattern of houses in this area.


To make the blue yard reachable from the entering yard of the house, and to free the south side of the house, the volume of the house was separated from its neighbor. A gap between the house mass and wall of the neighbor was created, where at the end of it, through a number of stairs, lies the blue yard. In this way, the inner section of the house is completely accessible from the yard through the blue gap and, at its end, the blue yard as the turning point.


On the ground floor, following the entry and on the west side overlooking the entering yard is the guest hall. Passing the kitchen next to the guest hall, the blue yard, which owns the share of the house from the southern light, shows itself, providing the eastern and the southern light for the living room and the master bedroom both adjacent to it.


On the upper floor, the library and the guest bedroom benefit from view to the blue yard just like one of the children's bedrooms, which also benefits from view to the blue gap as well.


Living room has the height of two stories, and with the blue yard and the small living room on the upstairs together, they create the heart of the Isfahani house in an ‘andarooni’ form.


The blue tiles recall the historical and memorable color of the city of Isfahan, and in combination with bricks, they diminish the violence of the land to the west.

Spaces that have been inevitably opened to the main yard and the western light, with brise-soleil of a kind of homegrown mat (woven from the wood of native redbuds of Isfahan), adjust the intensity of the west sunlight, sending beams into it.


This house with redbuds brise-soleil, blue tiles and its yard has provided a collection of identity, memorable, and contextual elements for the Isfahani family.



Architect’s Firm: Ayeneh office

Project location: Isfahan, Iran

Completion Year: 2017

Gross Built Area :300m2

Lead Architects: Ali Soltani, Atefeh Karbasi, Ali Dehghani 

Design assistant: Behnam Emami

Photo credits: Farshid Nasrabadi       


Project team
The Mountain
next project

The Mountain

Apartments and Housing
Copenhagen , Denmark - Build completed in 2008
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter