Book Strolling House

Book Strolling House

Architect
Todot Architects and Partners
Location
Pyeongtaek-si, Gyeonggi-do, South Korea | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Choi Jinbo
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
PendantMuuto
Wood, Western red cedar sidingCanada Wood
Wood FlooringEagon
Concretemiicon
ConcreteMiicrete
Wood FlooringSERA

Product Spec Sheet
Pendant
Wood, Western red cedar siding
Wood Flooring
by Eagon
Concrete
by miicon
Concrete
Wood Flooring
by SERA

Book Strolling House

Todot Architects and Partners as Architects

The client wanted to build a house for his family, a bookstore and a guesthouse as a spiritual shelter for the urban kids on a scenic site with Pyeongtaek Lake, as the background, filled with Pampas grass. 

photo_credit Choi Jinbo
Choi Jinbo

It seemed like the client who used to run a cram school, felt disgusted with the way he was pushing the young people to the battlefield and always thought that he was getting worn out. Consoled and rewarded by reading books with kids, he decided to realize his dream with us to wrap up the competitive urban life, work on more meaningful things and live healthy.

photo_credit Choi Jinbo
Choi Jinbo

With the decision to have a place of living and a place of work in one site, it was necessary to clarify the relationship and the characteristics of the house and the bookstore. The conventional function of the bookstore is to sell books but we decided to focus on promoting an appropriate environment reading books for and with kids, which, the client felt, was more meaningful. In terms of designing the house next to the bookstore, it was important to ensure that the daily life the family would not be interrupted by the visitors to the bookstore. 

photo_credit Choi Jinbo
Choi Jinbo

Therefore, the house and the bookstore were laid out in positions with just enough distance that they could serve as complementary to each other. We oriented the house and the bookstore at a direction to actively face the lake, a powerful natural element and the house was laid out in the back of the site to minimize the view towards the house from the bookstore.  

photo_credit Choi Jinbo
Choi Jinbo

The two individual building with wood structure have clearly different forms. The bookstore is finished with the gabled roof and white metal sheets, archetypes of a house. The house, on the other hand, is reminiscent of bookshelves filled with books due to regular window arrangements and protruding walls. The wood finish of the house creates clear contrast between two buildings. 

photo_credit Choi Jinbo
Choi Jinbo

The design intent of the bookstore resembling a house is to provide adult or children visitors comfort like a home and to have floors with various heights inside. Furthermore, another aspect was to create feeling of looking at a reflected image of the house when looking at the bookstore from the house. The windows that extend from the ceiling to the walls create openings in the long gabled mass and actively relates to the outside.

photo_credit Choi Jinbo
Choi Jinbo

The interior plywood finish intends to obscure the distinction between the inside and the outside by naturally connecting with the external environment. We expected the kids to run around and read books without distinguishing the inside and the outside. 

photo_credit Choi Jinbo
Choi Jinbo

Through the regularly arranged windows of the house, the family shares the seasonally various scenes of the lake and the wetland from everywhere in the house. Observing the bookstore overlapped in the scenery, we expected that the house reminds one of a village, not a house standing alone.

Caption
Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Facade cladding: Wood, Western red cedar siding, Canada Wood Group
Zinc Sheet
2. Flooring: Wood Flooring, Sera, Eagon
Concrete, Miicrete, Miicon
3. Windows: PVC System Window, PSS, Eagon
4. Roofing: Zinc Sheet

This story is available in multiple languages
Share or Add Book Strolling House to your Collections
Project Credits
Products used in this project
Blenheim Grove
next project

Blenheim Grove

Housing
Blenheim Grove, London SE15 4QS, UK - Build completed in 2021
View Project