Bridgepoint Active Healthcare
Richard Johnson
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Acoustical ceilingsDecoustics
ManufacturersCaesarstone
ManufacturersJohnsonite
ManufacturersLiveRoof
ManufacturersStone Tile International
ManufacturersWilsonart

Product Spec Sheet
Acoustical ceilings
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers

Bridgepoint Active Healthcare

KPMB Architects as Planning, Design and Compliance Architects

A Living Lab for the power of design quality to heal body, mind and soul


This project is as much about city building as it is about creating a mixed-use healthcare precinct. It realizes a 10-year master plan vision to create a campus for wellness and prevention. The site is organized into a 9-square grid with the historic Don Jail occupying the central square and the hospital located on the northwest edge. The dark history of the Jail is transmuted through its adaptive reuse as an administrative/research centre.


The therapeutic benefits of Nature are optimized with visual and physical connections to the Don River Valley, Riverdale Park, the downtown skyline, and the Riverdale neighbourhood. The podium of the hospital and main floor of the jail are conceptualized as a publicly accessible “urban porch” with access to terraces, courtyards and a meditative labyrinth. The hospital is conceived as a series of vertical neighbourhoods, culminating in a rooftop terrace with a garden and expansive views of Toronto in all directions.


“The redevelopment of our site will not only provide us with a state-of-the-art hospital, but will also enable us to create a ‘Village of Care.’”

– Bridgepoint Health, Vision 2005/2006


BRIDGEPOINT ACTIVE HEALTHCARE

Entro as Consultants

Entro designed and implemented a comprehensive wayfinding and donor recognition program for Bridgepoint Active Healthcare – a new long term care facility overlooking the Don River. The signage program connects the modern, new hospital to the historic Toronto Don Jail, which was revitalized as the new administrative wing.


The signage design incorporates simple, colourful graphics and utilizes materials and finishes that enhance the architecture.


Interpretive signage about the Don Jail as well as historic images in lieu of the colourful graphics tell fascinating stories about the site's history for signage in the historic wing.


The donor recogntion program includes an innovative Interactive Donor Wall, which employs sensors that trigger a radiant glow to eminate from colourful jewelry-like blocks. The effect of this artistic piece is both engaging and calming.

Project Credits
Consultants
Planning, Design and Compliance Architects
Architects
Landscape Architects
Products used in this project
Wolfert Lansing
next project

Wolfert Lansing

Secondary Schools
Bergschenhoek, Netherlands - Build completed in 2021
View Project