Specifier · Save time: Make one inquiry to multiple manufacturers.
Bruay-la-Buissière

Bruay-la-Buissière

Architect
Bureau faceB
Location
Bruay-la-Buissière, France | View Map
Project Year
2016
Category
Shopping Centres

Cultural Centres
Maxime Delvaux

Bruay-la-Buissière

Bureau faceB as Architects

To reinvente a familiar place such as an old train station, that is the aim we had starting this project. the central place held by this equipment such as a station in a city gradually installed the place in the memory of local residents as well as in their daily lives. Both these buildings neglected yesterday are today places open to all and used by all.


«Making sense» more than «waving» The conservation status of these two buildings, their structure and volumes were a reality with which the project had to deal intelligently. Reuse of built surfaces has emerged from the budget and heritage conservation. Some radical diversions have promoted the transformation of the place. We wanted to use the features to transform and integrate new uses. By adding a contemporary intervention, we wanted to change the place of these buildings, allowing them to enter a new story, with new uses.


Reconversion


The conversion of the buildings must be thought through their relationship to the area, the public space. While the railway and the former use of the station and Hall of Bruay La Buissiere vanished, the conversion of these two buildings in a cultural center and market hall goes with the questioning of their relationship new public space, a large mineral square. Wishing to maintain the structure of the place, inherited from their past operation, we keep the cross from the railway station, connecting to the parking forecourt and the future bus stop at the back. In ordre to highlight their new dimension, a revisited marquise takes the place and form of station yard to welcome and show the entrance to the new building on the square.


At the same time, this marquise connects the two buildings creating a whole. By this reversal of the docks, the relationship to the public space is unlighted, the old station is now a cultural center, multipurpose room, a true public equipment, the hall is home markets or cultural events. These builings need to be permeable, attractive, versatile and irradiate the public space.


On the market, the concretes are restored and large sectional doors are installed to close the building. In close position, the perforated metal panels of the sectional doors let see through. Open, the ground is cleared, the materiality and revealed the boudaries are cleared, the hall becomes a covered and open public space.


In the old station, the challenge is to create a tool box by rethinking the space on the ground floor, freeing the central space relocating to the outskirts, reception, dressing rooms, reservations, etc.


The station project is intended to be a machine to expose, to represent, to experiment, to play. Work on it and on the establishment of an available floor space has its relevance to meet the ambitions of flexibility and disciplinary crossovers.


The place


The plot on which the project unfolds is located in an emerging eco-district, in a city and in a landscaped as well as geopolitical environment. Based on the context, on the existing buildings, on the needs of the program, the project has the ambition to become a vector of urban renewal, a new place to live together in the heart of the city. The visit of the site allowed us to take the temperature of the place, to observe the existing buildings as well as the frequentation of the place by some inhabitants and walkers, to take the measure of the urban development begun at the eco-neighborhood of the larks. The Market Hall During the visit of site, we discovered a hall covered and opened on the public space, presenting a fairly good state of conservation. A concrete supporting structure allowing to bring a generous zenithal light and to offer a vast free volume covered and opened on the public escape. the glass closure of the hall is entirely thought in terms of functionality. it must exist at least in such a way as to leave the structure and the users free. our will was to install joineries such as large steel curtains rising to a great height. in this way, the multiple uses welcomed by the hall can escape and invade the square. These beautiful and wide carpentry are in white lacquered aluminum and operated by a counterweight system which allows a practical and autonomous manual use. The railway-station


While the rails and the old use of the station have disappeared, the reconversion of the building goes hand in hand with a questioning of its relation to the new public space. in order to highlight the new cultural and public dimension of the station, a revised marquise takes place and forms a courtyard to welcome and demonstrate the entrance of this new building on the forecourt. it seemed important to focus our attention on the flexibility of the building, on creating a usable toolbox to each and allowing to consider multiple uses. the reception, gives the premises a new center of gravity, it is then drawn to the west of the station, in direct relation with the reserves and the building’s upper floors, and to restore the main volume to the stage space juxtaposed to the workshop. thus, this vast, freed platform can be used in its entirety, or split thanks to large modular acoustic partitions.

Centr’Al
next project

Centr’Al

Offices
Vorst, Brussels, Belgium - Build completed in 2021
View Project