Brunati Japanese Restaurant

Brunati Japanese Restaurant

Architect
PELIZZARI STUDIO
Location
Salò, Lago di Garda, Italy
Project Year
2017
Category
Restaurants
Giorgio Baroni

Brunati Japanese Restaurant

PELIZZARI STUDIO as Architects

The key design elements of this Japanese restaurant are the authenticity of the imposing wooden portals and the luminosity of the glazing, articulated in clear and stained glass panels. The spaces were designed to highlight the lofty vaulted ceilings of this 19th-century building. At the entrance, a reception desk faced with bamboo-like tubing in natural-finish brass is complemented by two vintage armchairs in turquoise satin. Custom wallpaper graces the walls at either side. Continuing through the arched opening, we arrive in an intimate, brightly lit dining room, with a large window looking onto an interior courtyard.

 

The tabletops are in black veined laminate with brass edging. The padded chairs are upholstered in a soft, sand-colored fabric. Four gold-colored wall sconces project out over the tables, giving the room a unique, luminous quality. Returning to the entrance, we find the main dining room on the right. The bar counter is a visually striking element, with glass facing, back-painted in blue, screen-printed logo, and baseboard in brass plate. Lighting along the base enhances the architectural effect, almost as if the bar were floating. To the rear of the bar is a large backlit unit with black shelving, uprights in industrial glass, and base cabinets with four doors.

 

The space is personalized by a variety of tables with tops in back-painted glass, brass, and even polished marble. The chairs are upholstered in a range of colors, from turquoise to black and sand. The pattern of the custom wallpaper complements the wallpaper in the entrance. A corner sofa is upholstered with fabric in the same design as the adjacent wallpaper. Two dining nooks, separated from the main dining room by screens in black lacquered wood, are available for guests who prefer a more intimate environment. A large, antique door leads to a niche with a sofa in gray velvet. A large rectangular mirror positioned above the sofa visually amplifies the spaces. The Japanese design mood of the entire restaurant is enhanced by the lighting, consisting of suspended oval LED fixtures, along with small pendant downlights over each table.

 

Materials Used:
Brass finishes; glass bar counter, back-painted in green; custom wallpaper; fabrics in Belgian linen and cotton velvet; resins coatings in the toilets.

Share or Add Brunati Japanese Restaurant to your Collections
Project Credits
The Academy of the Jewish Museum Berlin
next project

The Academy of the Jewish Museum Berlin

Museums
Berlin, Germany - Build completed in 2012
View Project