BUILDING 81 - ISAE-SUPAERO

BUILDING 81 - ISAE-SUPAERO

Architect
LCR ARCHITECTES
Location
10 Avenue Edouard Belin, 31400 Toulouse, France | View Map
Project Year
2019
Category
Offices

Laboratories
Photo Kévin Dolmaire

Building 81 - Campus ISAE-SUPAERO

LCR ARCHITECTES as Architects

The site of intervention is located in Toulouse, within the Campus Rangueil on the site of the Higher Institute of Aeronautics and Space (ISAE-SUPAERO), world leader in higher education in the field of aerospace engineering. The building takes place at the main entrance of ISAE-SUPAERO. The context is characterized by low teaching buildings and large open spaces.

 

The building is divided into two distinct functionally parts.
One part is dedicated to the reception, including a hall and sanitary classified in Establishments Receiving Public (ERP) - 5th category. It is oriented towards the entrance forecourt. The rest of the premises is developed in continuity and shelters the offices of the security officers, a dining area, cloakrooms and some technical rooms.
The other part of the building hosts classified research laboratories. This «sensitive» part of the project is turned towards the interior of ISAE-SUPAERO. A fully enclosed patio is laid out to naturally light the offices and provide a secure outdoor area.

 

The issue of access and flows is paramount in this project. Indeed, the site of the Institute of Aeronautics and Space is a site which must remain open to the public in order to receive visitors, students, researchers but also be very guarded because of its activities on military research. Working together with the Higher Institute of Aeronautics and Space (ISAE-SUPAERO) and the Establishment of the Defense Infrastructure Service (ESID) has found the right equation between the opening for the reception of the public and the safety to be assured.

 

A generous roof brings together all the components of the program. The large concrete overhangs unify the figure by generating either a protected forecourt at the entrance of the building to the attention of visitors, or a secure patio for users of the laboratory.
The building is adorned with metallic garments subtly placed to see and not be seen for laboratories for example and completely disappear in front of the lobby.


Thus, the paradox of associating laboratories with a function of reception mysteriously disappears behind this clothing to finally propose a unitary image of the program without ambiguity and without compromise on the desired functionality.

 

This story is available in multiple languages
Project Credits
Tytocare Offices
next project

Tytocare Offices

Offices
Netanya, Israel - Build completed in 2019
View Project