Building Carmen Martín Gaite

Building Carmen Martín Gaite

Architect
Estudio Beldarrain
Location
UC3M – Campus de Getafe, Getafe, Spain | View Map
Project Year
2014
Category
Cultural Centres
Francisco berreteaga

Building Carmen Martín Gaite

Estudio Beldarrain as Architects

The building “Carmen Martín Gaite” is the first one of the Getafe Campus extension of the Madrid Carlos III University. Our arrangement, winner of the urban planning contest, lays the buildings on both sides of a linear park that organizes the pedestrian traffic of the campus. This first building settles the front of Madrid Street, connecting itself by means of a walkway to the building already standing on the plot and making it possible to cross the building in its central part through a big foyer that connects the new park with the rest of the campus. Two storeys are organized on each side of this foyer, the Humanities library on one side and the lecture rooms on the side that is closer to the pre-existing lecture hall building. Over these, the departmental zone is organized on one storey.


The building design is sustained on our engagement with innovation and sustainability, as well as on our conviction that these two go hand in hand.


On the one hand, as opposed to an educational architecture that is traditionally rigid, systematic and repetitive, we take sides for a flexible, diverse and humanized architecture. An architecture tending less to be a reflection of the institution’s authority and more attentive to provide services to teachers and students, creating spaces for diverse encounters where a great number of new models of learning and research can be accommodated.


On the other hand, the whole building responds to the growing commitment of all the parties towards the environmental sustainability. During the project and construction phases, countless sustainability measures have been incorporated, with the result that a degree of excellence has been achieved that had not been reached in Spain until now by an educational centre. It will be the first one of its kind to obtain a LEED Certificate and it will be in the highest grade: PLATINE LEED.


The process of conceiving the building has constituted a deliberate pendular movement between the confidence in the system and the repetition, on the one hand, and the search for exception and diversity on the other hand. System and repetition, on their own, provide a reassuring coherence and an economy of means, at the same time as they offer an intense flexibility. On the other hand, exception and diversity humanize architecture and make the user free to choose among multiple possibilities of use, which awards him a leading role.


Thus, the bays repeat a well-studied modulation that solves with efficacy the division into big or small lecture rooms and offices. However, these bays bend or twist looking for visual effects, adapting themselves to the surrounding spaces and enhancing the communication spaces. The structure is systematically translated to the façade so as to to provide flexibility to the bays. Concrete pillars are placed at a distance of 2.20m from each other and the 11.40 span is solved by means of posttensioned slabs, Nevertheless, the pillars disappear behind the folds of the ventilated ceramic façade, to the point that in some places, such as in the principal access, the plates seem to float weightless.


The façade, extraordinarily systematic, repeats the same plates, ceramic pieces and windows throughout all the building. However, the windows are scattered in an apparently disorderly manner solving with efficacy the illumination of the different uses and enhancing the desire to show the diversity proposed by the design.


The extensive use of few materials in all the building is explored up to their last possibilities, requiring qualities that will allow them to respond in an attractive and effective manner to very different situations.


Prashanth Residence (Story Of Three Courts)
next project

Prashanth Residence (Story Of Three Courts)

Private Houses
Sunny Brooks, Bangalore, Karnataka, India - Build completed in 2017
View Project