CAER HOUSE

Architect
Encasa Archstudio
Location
Calicut, Kerala, India | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
PaintAsian Paints
Water proofing solutionDr. Fixit
hood and hobFaber
SwitchesHoneywell
Toilet SanitaryJaquar - Sanitaryware
Furniturekeypees furniture

Product Spec Sheet
Paint
Water proofing solution
hood and hob
by Faber
Switches
Toilet Sanitary
Furniture

CAER HOUSE

Encasa Archstudio as Architects

CAER – An abode of tranquility amidst the serene village green and the flowing blue of Chaliyar river. Revisualization of a modern day fortress; CAER with its exteriors and façade, creates a solid and bold identity.


Being a site with innate natural beauty, we tried to bring up quality spaces bursting out of the lush to retrieve the mind of the user from all the chaos around by merging the boundaries of interior and exterior. The green spaces introduced in between smoothens the rough impression created by the exposed textures. 


Ascending gradually from the pavement to wide steps and then throughout the whole building we can experience a gradation of textures from the rough rubble walls to finely done concrete finishes. The introduction of both concrete and wooden flooring intermediately in the floorings, break the monotony.


A single storied house incorporating maximum human interactive spaces was the brief put forward by the client.


Intimate spaces within the house is buffered by a bold concrete wall veiled by the green lush.


Inner courtyards are provided within the toilets with indirect roof top ventilation which helped to maintain the aesthetics. 


The bold yet simple pivoted main door and the sliding door of bed rooms stand out in the whole design.


Wind and light pattern is manipulated by a stretch of trellis running along the north side (living, dining and kitchen spaces) which brings in the cool breeze and cuts down the harsh sunlight.  series of both sloping and flat roofs at varied heights and the roof line vents add on to this. 


Reused roofing clay tiles, inverted ceiling tiles, customized lighting and furniture add on to the raw character of the house. Usage of automotive paints in the kitchen walls instead of tiling helped to maintain the unique texture palette of CAER. The electrical conduits are hidden in between the roofing and ceiling tiles where this act as the false ceiling. 


CAER is oriented along the north – south direction. The zoning of kitchen, sit out and living offer the spaces with early sun rays. The interiors are flooded with natural lighting. This minimized the use of artificial lighting.


CAER altogether blends with the context with its earthly color palette brought to life with exposed concrete, wood, rubble wall and the green lush in between.


CAER showcases its unique statement of tropical architecture style in the rural context of Nilambur evoking the feel of newness and rawness.

Project Credits
Structural Engineers
Featured Projects
Latest Products
News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More

The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living
5 Aug 2022 News
The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living

Located in the Sonnwendviertel district, directly south of Vienna’s new central station, the M... More