Specifier · Save time: Make one inquiry to multiple manufacturers.
Can Tomeu

Can Tomeu

Architect
Andrea Solé Arquitectura
Location
Spain | View Map
Project Year
2017
Category
Apartments
Adria Goula

Can Tomeu

Andrea Solé Arquitectura as Architects

Located at the entrance of the Parc Natural de Garraf, just outside the town of St Pere de Ribes, Can Tomeu is one of the buildings belonging to the Masia Corral d’en Capdet, which was built around the year 1800 for agricultural and stone-crafting purposes. It is a piece of Catalan history and a national monument, meaning that the infrastructure needs to be kept in its original state wherever possible.

 

Can Tomeu was originally intended for the labour force of the larger Masia, whcih was responsible for the maintenance of the entire finca. With time the abandoned building slowly deteriorated into a ruin, leaving only its bearing walls. Even so, its cataloging as a Cultural Asset of Local Interest (BCIL), required that everything that existed be maintained, that is, walls in very poor condition.

 

The execution addressed the rehabilitation of the existing construction, allowing the regulations an expansion of 30% of its original volume. Due to the degradation of the building, and the complete disappearance of its roof, the perimeter walls had been collapsing and losing height. The intervention opts to thus recover the original volume and use the 30% expandable volume in the form of annexation.

 

However, the initial project was radically modified due to surprises during execution. The walls were even in worse condition than expected, and parts of it fell off, having to look for new constructive solutions. All the internal walls were joined with iron mesh and a large concrete reinforcement for the crowning of the walls gave rise to new facades, different from those initially proposed.

 

Thus, the concrete that allowed the preservation of the walls was the same that was expressed outside and that increased the volume in height. The new raft was also raised in concrete. The depth of the walls in the ground also turned out to be insufficient, a fact that led to new foundation heights, new construction solutions, new levels in its interior and a new restructuring of the interior and exterior spaces.

 

In the same way, during its execution, the decision was made to update the materials chosen for the interior, the iron windows were replaced by wooden ones giving more warmth to the whole and the ceramic pavement evoked the Mediterranean while saving money. events during the construction process, Can Tomeu rises, with all the prominence in the original stone volume and the enlargement acquiring a second plane on a more human scale.

This story is available in multiple languages
Share or Add Can Tomeu to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

Bedford-Stuyvesant Home
next project

Bedford-Stuyvesant Home

Private Houses
Brooklyn, NY, USA
View Project