Casa Ayaka

Casa Ayaka

Architect
Taller 5
Location
León, Guanajuato, Mexico | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Jorge Succar

Casa Ayaka

Taller 5 as Architects

The concept of the Ayaka House arises from the proposal of conceiving an habitable space. The key of the design was the creation of a main body drawn by continuous lines which form a facade with bare materials; hence creating an indoor-outdoor area sheltered from the bustle of the outside.

photo_credit Jorge Succar
Jorge Succar
photo_credit Jorge Succar
Jorge Succar

At street level, a concrete wall with a wooden lattice wall protects the house generating intimate areas inside and creating an access patio on the ground floor which provides a smooth transition to the house.

photo_credit Jorge Succar
Jorge Succar

The main body of the architectural project is a single and rectangular volume which has a great visual impact due to its bare materials and aesthetic look. It begins its dialogue as a shadow-providing element in the main access giving intimacy to the social and private areas and creating an open space up to the kitchen wall which serves as a background visual end; same that generates a small service space for laundry and utilities.

photo_credit Jorge Succar
Jorge Succar
photo_credit Jorge Succar
Jorge Succar

The entrance hall dialogues between open areas receiving light from the outside, allowing the space to be discovered through the double height of the social area; at this point, the opened spaces provide a free view to the outside interrupted only by the slender structural columns.

photo_credit Jorge Succar
Jorge Succar
photo_credit Jorge Succar
Jorge Succar

The second floor shelter the private areas of the house on the same grid as the ground floor. The relation between the different spaces of the house is simple for its users and visitors, avoiding complex connection halls and wasted space.

photo_credit Jorge Succar
Jorge Succar

The concrete body on the main facade also provides privacy to the bedroom terrace and offer an intimate look to the entrance patio of the house.

photo_credit Jorge Succar
Jorge Succar

The concrete wall was built with an unbrushed wooden-strip structure with the aim of creating a modular and natural texture and pointing out the authenticity of the material. Giving its own personality to the house through a vertical line language.

photo_credit Jorge Succar
Jorge Succar
photo_credit Jorge Succar
Jorge Succar

 

Read story in Español

Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Chairs
28 Jan 2022 News
Top 10 Trending Chairs

An outstanding chair can be the focal point of any room, from offices to homes. Every day architects... More

Water is the key element in URBANA’s design for 2021 RIBA International Prize winner Friendship Hospital
28 Jan 2022 News
Water is the key element in URBANA’s design for 2021 RIBA International Prize winner Friendship Hospital

Set in a water-laden area of south-west Bangladesh, the remote hospital aims to bring relief to the... More

TEJ House by Neogenesis + Studi0261 achieves a striking contemporary expression with conventional, locally available materials
28 Jan 2022 News
TEJ House by Neogenesis + Studi0261 achieves a striking contemporary expression with conventional, locally available materials

On the urban fringes of Surat City (India), the 1600 square foot TEG House by Neogenesis + Studi0261... More

New Bananain Concept store in Shanghai seeks to re-design the basics
28 Jan 2022 News
New Bananain Concept store in Shanghai seeks to re-design the basics

Located in the heart Middle Huaihai Road, a hub of Shanghai culture and history, the new Bananain Co... More

Graux & Baeyens responds dynamically to Belgian farmhouse vernacular
27 Jan 2022 News
Graux & Baeyens responds dynamically to Belgian farmhouse vernacular

Forming the core of a new living/exterior room, the thoughtful introduction of covered outdoor space... More

Alfa Research Center is an island of the future that captures the realities of daily life
27 Jan 2022 News
Alfa Research Center is an island of the future that captures the realities of daily life

An ‘island of the future’ that gathers the best technologies to improve products, the ne... More

The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric
26 Jan 2022 News
The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric

A temporary pavilion for the 2021 Brugge Triennale, TraumaA, Brugge, Belgium, The Diptych by PARA Pr... More

Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee
25 Jan 2022 News
Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee

In a bustling commercial district of Taipei, Phoebe Says Wow Architects undertook this renovation of... More