Specifier · Save time: Make one inquiry to multiple manufacturers.
Casa Casernes

Casa Casernes

Architect
CAVAA
Location
Vilanova i la Geltrú, Spain | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Adrià Goula
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Interior lightingMuuto
Interior lightingIKEA
Windows: Aluminium carpentryCortizo
Main tableEthnicraft
Concret pavemten in the basementPAVINDUS SA

Product Spec Sheet
Interior lighting
Interior lighting
by IKEA
Windows: Aluminium carpentry
by Cortizo
Main table
Concret pavemten in the basement

Casa Casernes

CAVAA as Architects

The restoration of Casernes was a project that aimed to showcasethe history of the building and the modifications it had previously undergone throughout different eras. Gemma and Vicenç bought a row house that was divided into two separate dwellings – one located on the ground floor, and the other on the first floor, respectively. The building development planning had been very disjointed and, as a result, the building suffered from serious ventilation and lighting problems.


Despite these issues, the building boasted somemagnificentoriginal features, such as great ceiling height between the two storeys, ample width between the dividing walls, as well as charming structural and joinery/trimdetailsthat gave the building a character that we wanted to preserve.


Afterselecting, cleaning and restoring the distinguishingfeatures to be preserved,the end result isa space where the original features contrast with newly built elements to create overlapping layers that stand testament to the history of the building and the lives written in its walls.


The exposedceilings of the house act as a film reel that provides us a glimpse into each consecutive phase of its construction and restoration process. The original vaulted brick ceiling with metal beamsis left exposed for a clean look, and is interlaced with the new concrete slabs and steel beams used for structural reinforcement. The aim is for each layer to reveal,through its differentiated textures and colours, the passing of the years and to highlight the new additions and modifications.


In terms of the layout, two pre-existing spaces were fundamental in shaping the design plan: the interiorpatio and the straight staircase that leads to the first floor. The patio, understood as a natural extension of the ground floor living space, has been extended, fitted with a porch and connected to the annex at the back of the patio. To this main patio, we added two additional patios that complement and enhance the natural lighting and ventilation system of the house.


Firstly, in the case of the newguest bedroom, a triangular opening cut into the wall allows for cross-ventilation. In addition, a patioskylight in the centre of the main livingspacecreates a chimney effect, allowing for air to flow naturally through the whole house. This patio, at the same time, serves as a means to ensure open communication between the different levels of the building, providing new visual perspectives and flooding interior spaces that have no direct connection to the outdoors with light.


The organization of the circulation spaces has been designedstarting from a single linear element: the existing staircase, which has been expandedand which functions almost as a light well, making indoor spacesfeel brighter and more spacious.


The staircase and bathrooms are squeezed togetheralong the south dividing wall, thus allowing the ground floor to remain a wide open space that extends from the street to the patio. Accessing the house through the kitchen, we encounter the living spaces on the ground floor,which are linked together. These are also connected, through the central patio, with the study on the first floor, where the bedrooms are located at the far ends.

 

Materials used:

  1. Flooring: Concret pavemten in the basement, Pavindus
  2. Doors: original doors
  3. Windows: Aluminium carpentry, Cortizo
  4. Roofing: -
  5. Interior lighting: Muuto, Ikea
  6. Interior furniture: Main table, Ethnicraft
Share or Add Casa Casernes to your Collections
Project Credits
Architects
Products used in this project
Bedford-Stuyvesant Home
next project

Bedford-Stuyvesant Home

Private Houses
Brooklyn, NY, USA
View Project