The project aims to re-design a unit of a semi-detached house in the old town centre of Sammichele di Bari, Italy. The house, built in the early 1900s, consists of four levels with a basement and the attic.


The existing construction looks onto Giuseppe Pastore street and its rear, preceded by an open air space, is the end of a cul-de-sac. The necessity to adapt the existing building, to the needs of the contemporary life, brought about a series of targeted interventions aimed to reshape the interior and exterior spaces, improving the distribution, the accessibility and the technologic plant without changing the original typology.


1. Extension of the surface of the ground floor to the areas behind, initially defined by a roof and a courtyard, with a new floor designed to accommodate a kitchen and a courtyard. 2. Redefinition of the access to the basement, closing a direct road access, and a new stairway in the opposite position. 3. Replacement of the old depot cover with a reinforced concrete ribbed slab that, over the stairs to the basement, becomes a sun shading for the skylight above; and so the sunlight spreads into the dining room. 4. Insertion of the elevator. 5. A new terrace overlooking the town on the first floor. 6. Addition of a block for restrooms and plants on the first floor, defining a new sleeping area with two bedrooms. 7. Definition of the attic floor, with separate laundry, in order to build a patio cover. 8. Insertion of integrated furniture on the ground floor designed to accommodate access to the bathroom, utility room and stairs.

Share or Add Casa CM to your Collections
New Head Office bge
next project

New Head Office bge

Offices
Leemolen 80, De Lier, Netherlands - Build completed in 2018
View Project