Casa Di-Dox

Casa Di-Dox

Architect
Magaldi Studio
Location
Valle de Bravo, State of Mexico, Mexico | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Edmund Sumner

CASA DI DOX

Magaldi Studio as Architects

On the hillside of the Magical Town of Valle de Bravo, a restful enclave popular among city dwellers only a 140km drive from Mexico City, we can find Casa Di Dox. 13,000 sqft of a very modern avant-garde architecture built with local materials.

 

The design bets on intersecting volumes prioritized by dimension and finished by optimally leveraging the natural slope of the site, reflected on the Architectural brief.

 

We triedto point everything inside out with a focal point in the epicenter of the central tower and main stairs that will guide us round the building, also  accommodating for the different natural levels of the lot. This was all formulated using a structure of exposed concrete and steel.

 

 

We used a dark palette to showcase the natural landscape; wood recovered from local supplier underwent Yakisugi - a Japanese technique for weatherproofing by charring with fire - along with smoke brick from the region to harmonize the construction with its environment, trying to blend the house as a shadow among in the green surroundings.

 

The two open terraces serve as central mainstays for the house, both private & public. The public one divides the interior and exterior of the house offering a breathtaking view of the protected forest, while at the same time serves as a connection for the back garden and the main access area during nighttime. 

 

Guest privacy and independence from the main house was a prerequisite of the client, so we created a transition Patio, that will host a Jacuzzi and a small garden that becomes an extension of the forest and becomesa kind of a foyer for the Guest Suites.

 

The main access to the lot is from the lower part, so we tried to float the volumes to take some weight off and emphasized a 20ft tall rectangular volume (closed Livingroom & dinning) with a picture window offering spectacular views of the lake of Valle de Bravo, that is the landmark of the town.

 

The use of materials in the Exterior was kept simple. Gray marbled granite with flambé finish for the floors, Access and surrounding surfaces in local stone (again keeping it local from a quarry in nearby Acatlan) with a natural finish, and Burned Wood clawing and Smoke brick combined with Natural oak wood for interiors and private areas.

 

Interiors are lined with exposed wood beams and brick with a gray cement paste on walls, for a lighter and warmer effect, and laminate hardwood at the ceilings.

Read story in ItalianoPortuguêsDeutschEspañol and Français

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More