Casa Juárez

Casa Juárez

Architect
Grupo Diseño & Espacios
Location
Mexico City, CDMX, Mexico | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Erick García

Casa Juárez

Grupo Diseño & Espacios as Architects

The house in its current state was a sample of brutalist architecture. A clear example of this is its facade that presents the walls with its brick apparent, which was a great architectural value and why it was important to try to respect it as much as possible.

 

The great defect that the house presented was its internal distribution, since it was a mixture of spaces that are visually divided by architectural elements giving a feeling of small areas difficult to take advantage of for an ideal setting, also we had a series of narrow corridors they cared little of the crossing of circulations and that made difficult a good zoning of public and private spaces inside the house.

 

The design intention was to reuse the beauty of the finish but achieving a logical zoning of the ideal operation of the house, seeking that the spaces have their own essence, taking care of their connections and that you always have a great view of the gardens and courtyards from which makes up the house.

 

The front yard has a parking for 3 cars with a very simple street facade and according to the antiquity of the zone. In this space we can see the beauty of the facade where we can distinguish the geometric games that the house has, between cylinders and cubes. The main access is changed generating 3 accesses. The main access is lateral to the façade, hidden by a large wall that makes a close-up of the geometric façade giving the idea of ​​discovering the spaces as we move through the house. This access does not respect the human scale, but is rather monumental and imposing with a 3.5m high door.

 

The 2nd. Access leads us directly to the studio designed so that the client can receive visits without having to take them to the internal spaces of the house.

 

The 3rd access is a hidden service corridor between the adjoining area and the house that leads to the service rooms through a service staircase.

 

The main room was rethought and is one of the most beautiful architectural spaces, it becomes a contrast with the original architecture of the house with a contemporary architecture, since it is a float cube that intersects with the facade. When accessing the room, we have a corridor that gives us access to a dressing area on one side and the main bathroom on the other.

 

In the background we find a small seating area and the bed area that is just in the floating bucket. This room overlooks the central courtyard and the rear garden and is made of metal frame and black tinted glass with uv protection, giving you privacy from the outside.

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersMDC
Product Spec Sheet
Manufacturers
by MDC
Worsley Spur House
next project

Worsley Spur House

Private Houses
Christchurch, New Zealand - Build completed in 2020
View Project