Casasdo Capitão
Tiago Casanova

Casasdo Capitão

merooficina as Architects

The project Casas do Capitão was triggered by the will to regenerate a city plot located on Guimarães’ historical center edge. This small parcel, as most of the neighboring ones, was defined by a succession of constructions that, over the years, occupied all the available space.

photo_credit Tiago Casanova
Tiago Casanova

The intervention aimed to adapt this urban space to new ways of life, relieving it from the more precarious buildings and valuing the existing elements, such as the large XIX century building. This main building was the starting point and the matrix for the two new constructions that defined the plot: an extension at the ground level and a new commercial building on the north side.

photo_credit Tiago Casanova
Tiago Casanova

The extension came as a response to some of the initial premises of the project: to maintain the accesses and distribution logic of the pre-existing apartments and increase the square footage of the ones created on the ground floor. In this sense, the intention was to update the typological organization of the old building and adapt it to the transformation that the University of Minho has been promoting in this area of the city, replacing the empty commercial spaces on the street level with new dwellings, relying on their proximity, as an eventual stimulus for the use of soft modes of transport.

photo_credit Tiago Casanova
Tiago Casanova

This extension of the old building allowed the creation of a large green collective outdoors space, that blends the new construction with the existent agriculture slope. In this new wing of the building, several patios make the connection between the two constructions and enable the light and ventilation to enter the apartments. This new configuration did not intend to have a purely visual or aesthetic impact on the new construction, but also an environmental and hedonistic one. It tries to relate to the agricultural terraces that still exist in this city center and create a place of calm, rest and recreation.

photo_credit Tiago Casanova
Tiago Casanova

The main intention of the commercial building was to complete the street front on a close dialogue with its neighborhood and, at the same time, extend this new occupation to the interior of the block, bringing all the buildings closer to the long stone masonry wall in the back.

The materials used on the new constructions were often recovered and reused from the existing building, like the stones retrieved from demolitions that were repurposed as outdoor pavements and benches. However, these new elements assume their contemporary condition and translate into architecture our approach to this intervention, a place where distinct times and heritages co-exist on a close togetherness.

photo_credit Tiago Casanova
Tiago Casanova

The new materials were chosen as a complement to the main features of the existing building. The elements of iron, glass and concrete blend with the old building interior, where the antique woodwork was almost entirely preserved and the plaster and wood pavements were reconstructed, highlighting its traditional features while adapting them to the current standard of living.

As mentioned, this new intervention tried to define a new strategy for this plot, and was thought as another layer of history that was added. A process that started from a deep knowledge of the place and tried to maintain the character of the existing valuable features, while designing new living spaces in a useful, healthy and simple way.

photo_credit Tiago Casanova
Tiago Casanova
photo_credit Tiago Casanova
Tiago Casanova
photo_credit Tiago Casanova
Tiago Casanova
Caption
Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More