Centro Intergeneracional “Mariana Pineda“

Centro Intergeneracional “Mariana Pineda“

Architect
Bonsai Arquitectos

Cristina Llopis

Luis Llopis y Eva Chacón
Location
Atarfe, Granada, Spain | View Map
Project Year
2009
Category
Community Centres
Javier Callejas Sevilla

Centro Intergeneracional “Mariana Pineda“

Bonsai Arquitectos as Architects

This small building is the result of a happy confluence of ideas. At first we were posed with the need to replace the old Senior Center, a building located in the center of town that had become obsolete and insufficient to the demand for classrooms. While working in preliminary studies of the project, the problem of finding a central plot to provide a basic Children's Center was raised. As a result of some research that we conducted on inter-generational programs, we proposed the client the option of combining both programs in the same building, an idea that was met with enthusiasm.


The project was adapted to synchronize both programs, with the premise that both centers should operate independently, but allowing an interior connection in order to be able to implement a pilot program of inter-generationality at a municipal level. Within the narrow margin that allows an urban plot between party walls, we proposed a container with a unitary image, containing the children's program of two classrooms at the widest part of the ground floor, leaving the rest of the floor and the upper level for the Adult Center, plus the common management of both programs and some local classrooms. To better accommodate the new volume to its context, we divided the roof into two very emphatic pieces, leaving a central band that groups light wells, stair-lift and bathrooms, and on which air-conditioning and ventilation services are organized, which are hidden and protected.


The result is a building full of light, primarily through south-east light, with a south-west entrance at the rear facade. The colors play a fundamental role to orient the children, and a set of three colors (blue, caramel and green) is combined in tile baseboards and linoleum floors to separate virtual plots in the children's imagination. Other decisions of interest: lacquered sandwich sheet metal roofs with high insulation; metal frame structure and separate thermal enclosures; wood fiber acoustic ceilings; external baseboards on the facade made of local stone from Sierra Elvira.

Read story in Español

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Plugs and lighting mechanisms (Niessen Zénit)ABB
Composite panelAluminios Damarta
Acoustic ceilingCELENIT
Thermo-clay blockProcerán
Product Spec Sheet
Plugs and lighting mechanisms (Niessen Zénit)
by ABB
Composite panel
Acoustic ceiling
by CELENIT
Thermo-clay block
Featured Projects
Latest Products
News
Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta
2 Dec 2022 News
Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta

Tucked in a former Indian restaurant in a premium shopping mall in Saket, Delhi, ‘Rosie and Ti... More

Top 10 residential table lamps
2 Dec 2022 News
Top 10 residential table lamps

Residential table lamps provide direct or indirect lighting to highlight areas of activity within la... More

Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain
30 Nov 2022 News
Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain

Estimated to be built between the period of 11th and 13th centuries, the Godelleta tower is a Buildi... More

Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali
30 Nov 2022 News
Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali

Set amidst the coastal village of Canggu, Treehouse Studios is Stilt studios' newest hospitality add... More

Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium
30 Nov 2022 News
Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium

Formerly a weaving mill repurposed into a Tupperware plastic factory and recently transformed into a... More

Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast
30 Nov 2022 News
Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast

Nestled amidst a land of golden sunsets, with unparalleled vistas of the sea, sand and cliffs, in La... More

Spaces & Design conceptualize stairs as a sculptural, interconnecting element in this Kolkata House
30 Nov 2022 News
Spaces & Design conceptualize stairs as a sculptural, interconnecting element in this Kolkata House

A split-level structure, in Kolkata, with a distinguishable floor plate and a unique spatial configu... More

Liknon by K-studio on the Greek island of Samos dissolves the traditional idea of a museum
30 Nov 2022 News
Liknon by K-studio on the Greek island of Samos dissolves the traditional idea of a museum

On the Greek island of Samos, Liknon by K-studio is an unconventional museum project celebrating Met... More