Cetec Showroom Office

Cetec Showroom Office

Location
Hong Kong Island, Hong Kong | View Map
Project Year
2017
Category
Offices

Showrooms

Cetec Showroom Office

Bean Buro as Interior Architects

Bean Buro was tasked to design a new retail showroom office in Wong Chuk Hang in the Southside of Hong Kong Island for the fabric company Cetec to showcase high quality fabrics from their own as well as partnering brands. The main front of house customer space should store and display a large amount of products, to support the viewing of fabric samples for inspiration, with variety of seating areas for customers to work, inspect samples and carry out discussions with supporting staff. The project should also accommodate the employees to work in the same unit with a pantry, a meeting room, and the possibility of transforming the unit for large events.


The response is a spatial composition that blends the customer areas and staff areas into one connected open space, with maximum connections out to the green mountain views and preserving natural daylight into the space. Instead of creating a traditional back of house for the employees, the design pushed for a contemporary setting of allowing employees to work in the same open space as the customer spaces, create a coworking like environment. This encourages a higher level of well being for the employees to benefit from more natural daylight and a space that feels open and fresh, while also achieves a higher efficiency in allowing better connections between the customers, products and the staff. 


Inspired by fabric reel structures, the main architectural feature is a large cylindrical display unit with fabric samples vertically hung on the circumference for easy browsing, positioned close to the entrance to entice customers to browse through the hero products for inspiration. The cylindrical volume is approx. 6 metres in diameter, concealing a semi private meeting space in the centre, lined in acoustic fabrics and a writable surface at the entry portal for design workshop events.  The acoustic panels are easily removable with clip on fabrics that can be changed easily. The cylindrical volume is lit externally and internally by two circular rim lights at high level to create a strong identity from afar and to wall wash the fabrics. 


A long built in bench with seat pads has been designed along the panoramic windows to allow customers to sit, work and carry out discussions, and enjoy the natural daylight and views out. A full height mirror has been installed at the end wall to virtually continue the optical effect of the long bench. 


The main backdrop of the open space is a high density display and storage wall, with hanging fabric products, and drawers for samples and catalogues. Two sets of full height sliding panels encourages customers to push and pull to discover the products behind, and allowing their selections to be viewed vertically on the hanging rails of the sliding panels. A large 3 metres long island table is designed for customers to lay out their fabric selections horizontally to carry out inspection and discussions. 


The corner display walls have been designed with high quality timber veneer finish, with display niches, sliding display niches for catalogues, hanging bars, and pull out tables for ad hoc discussions. Rolled wall covering samples are installed on a wall to allow customers to pull out for viewing. Other shear fabric samples can be clipped on the ceiling tracks installed along the windows for viewing. 


In order to allow the fabric products to be appreciated without distraction, the overall materials finishes palette is kept simple and neutral, with a light coloured wood texture on the floor and corner display walls to create a sense of warmth, and to subtly respond to the heritage of the various classic fabric brands. High quality carpet made of recycled fishnet is used in the staff area and the meeting room area to improve acoustics. A brushed stainless steel metal finish with a cool colour tone is introduced as a highlighted accent in the reception joinery, and as edging details in the display areas, to create a materials contrast between the hard and the soft elements of the space.

Featured Projects
Latest Products
News
Creative offices by Sid Lee Architecture envisioned as an extension of Montreal’s dynamic urban environment
29 Sep 2022 News
Creative offices by Sid Lee Architecture envisioned as an extension of Montreal’s dynamic urban environment

Part of a revitalization of downtown Montreal and the iconic Place Ville Marie and its esplanade, Si... More

The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future
28 Sep 2022 News
The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future

T3 Architects undertook the restoration of a 1950s modernist villa in Saigon to reconnect people wit... More

M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials
28 Sep 2022 News
M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials

A distinct sight amongst the post-war stucco and typical mid-century ranch-style houses of Venice Be... More

De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature
28 Sep 2022 News
De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature

Located in Qom city, De Villa, designed by Rj Architects, seeks refuge in nature and establishes a c... More

Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design
28 Sep 2022 News
Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design

Combining Slovenian alpine tradition with contemporary design, the restoration of Milka guesthouse b... More

The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture
28 Sep 2022 News
The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture

Part of a site with a solid historic architectural heritage, this new boiler room in Saint-Pern impr... More

Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining
27 Sep 2022 News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining

Located in the heart of Bosque de Chapultepec in Mexico City, Lago/Algo is a cultural hub managed an... More

Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More