Chapel of Silence

Chapel of Silence

Architect
Associates
Location
Brescia, Italy
Project Year
2017
Category
Chapels
Associates

Chapel of Silence

Associates as Architects

The Chapel of Silence is located on the top of a valley in a little town in the province of Brescia, Botticino. The Chapel is situated on the border between the vast wild wood that dominates the landscape of the valley, which embraces the Chapel on three sides (North, South and East), and a vineyard in the West that gently slopes down on three cliffs towards the bottom of the valley, acting as a threshold element between the two territorial systems. The Chapel is laic. It is born out of the desire of a local community formed by members of different religious beliefs. It is meant to be a place of worship, silence, and prayer, suitable for everyone.The arrival is preceded by a long uphill walk, on a trail that runs all along the vineyard. Once at the entranceyou are welcomed in the Chapel, that is suspended from the ground, by a monolithic element made of Botticino’s marble and excavated on the surface. This element serves also as a rainwater collector. The first space, longitudinal, leads to a fragment of the wood, framed by an iron opening that emotionally prepares the “prayer” for what is to come, and introduces a measured bond with nature. The second space, the main one, made of the small assembly that frames the outer forest and a three meters high menhir made of Botticino’s marble. This space was designed to be interpreted freely by the “prayer”. Therefore, there is no pre-constituted assembly, but only some large dark leather pillows that may be arranged as desired. A black curtain also regulates the levels of intimacy with the outside as required. The study of the shape is drawn from a careful analysis of the local archetypes that have been catalogued and reinterpreted, in such a way as to form a contemporary element evoking images that are both familiar and part of the collective memory.

Share or Add Chapel of Silence to your Collections
Project Credits
Architects
Contractors
The Orange Cube
next project

The Orange Cube

Offices, Showrooms and Cultural Centres
Quai Rambaud, Lyon, France - Conceptualization in 2010
View Project