Chayamadai Danchi Housing Complex

Chayamadai Danchi Housing Complex

Architect
Studio Rakkora Architects
Location
Osaka, Japan | View Map
Project Year
2021
Category
Housing
Tetsuya Hayashiguchi

Chayamadai Danchi Housing Complex

Studio Rakkora Architects as Architects

Chayamadai Danchi is a typical example of a Japanese housing complex from the 1960s. Ample spacing between the neighbouring buildings, as well as the stairwell of the housing units allow for natural light to enter from both sides of the building, ensuring that every unit is well lit.

photo_credit Tetsuya Hayashiguchi
Tetsuya Hayashiguchi

It was assumed that the concrete frame of the central structural wall and beams would remain. Through the process of renovation, we thought that it would be meaningful to utilize the existing structure without opposing its inherent spatiality. This project proposes a new way of living by considering the reinterpretation of the existing structure, and its relationship to the illuminated spaces that are unique to the housing complex.

photo_credit Tetsuya Hayashiguchi
Tetsuya Hayashiguchi

In plan A and B, the existing structural wall with its two openings are left in the center, and the position of the newly inserted wall and frame is determined in accordance with the opening of the old frame. By reinterpreting the existing, we were able to realize a characteristic spatial composition that allows natural light and air to pass through.

photo_credit Tetsuya Hayashiguchi
Tetsuya Hayashiguchi

In plan C, the large beam was left in the center, and multiple walls and frames with openings were inserted at the periphery to create a soft space where light can circulate. The greenery of the apartment complex and the buildings across the street can be seen through these new elements.

By consciously manipulating the materiality and scale of the inserted elements amid the presence of the existing concrete frame, we hoped to create a positive spatial experience of the surrounding environment.

photo_credit Tetsuya Hayashiguchi
Tetsuya Hayashiguchi

Plan A
Two new walls were inserted parallel to the existing walls, creating four separate lanes. Spatial depth is achieved through the visual linear flow and resulting perspective on the North-South axis. We assumed that the relationship between family members would change as the children mature, and we wanted to create a sense of layeredness that allows for some privacy by having multiple thresholds in a loose succession.

photo_credit Tetsuya Hayashiguchi
Tetsuya Hayashiguchi

Plan B
A new wall is inserted parallel to the existing wall, and a frame is placed perpendicular to the wall. By creating a figure-8 circulation in the open plan, the space is less divided and various scenes can overlap each other. The workspace and study area is located adjacent to the entrance, living room, and bedrooms to accommodate a variety of living styles.

photo_credit Tetsuya Hayashiguchi
Tetsuya Hayashiguchi

Plan C
This unit is a single open space that allows for easy circulation with four intersecting walls with openings. The 45㎡ unit is divided into nine smaller parts in order to create a variety of different spaces. The free use of the space is encouraged by mixing areas for hobbies, socializing, reunion, and relaxation.

photo_credit Tetsuya Hayashiguchi
Tetsuya Hayashiguchi
photo_credit Tetsuya Hayashiguchi
Tetsuya Hayashiguchi
photo_credit Tetsuya Hayashiguchi
Tetsuya Hayashiguchi
Caption
Caption

Material Used :
1. Flooring material: Vinyl floor sheet, Floorium plane NW, TORI
2. Wall: Lauan Plywood
3. Doors: Lauan Plywood
4. Interior lighting: Steel, CB-E26-CR13, Eiko Denki Kogyosho
5. Switch Plate: Stainless, Full Color Stainless Plate, Panasonic

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Switch Plate: Stainless, Full Color Stainless PlatePanasonic
Flooring material: Vinyl floor sheet, Floorium plane NWTORI
Product Spec Sheet
Switch Plate: Stainless, Full Color Stainless Plate
Flooring material: Vinyl floor sheet, Floorium plane NW
by TORI
Featured Projects
Latest Products
News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas
6 Jul 2022 News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas

Located in Austin, Texas, The Pitch is a new hospitality and entertainment complex made from shippin... More

Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture
6 Jul 2022 News
Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture

Located in the Austrian Alps, Chalet D is a family holiday home that includes a spa area. Modern and... More

The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands
4 Jul 2022 News
The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands

Designed for the Floriade 2022 Expo, The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio is a nearly 100%... More

Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework
4 Jul 2022 News
Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework

Overlooking the vineyards of California’s Sonoma landscape, the Frame House by Mork-Ulnes Arch... More

Top 10 Trending Tiles
4 Jul 2022 News
Top 10 Trending Tiles

From bathroom walls to flooring for living spaces, tiling provides a durable, easy-to-maintain finis... More

BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods
3 Jul 2022 News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods

In Manor, Norway, The Plus is a new furniture factory by BIG for furniture manufacturer Vestre. Inco... More

RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood
3 Jul 2022 News
RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood

In the 11th district of Paris, the architecture of the neighbourhood has a spontaneous feel characte... More

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More