Chenfeng Factory Fashion Studio Conversion

Chenfeng Factory Fashion Studio Conversion

Architect
Joseph Dejardin
Location
2 Chenfeng Road, Kunshan, Suzhou, Jiangsu, China
Project Year
2018
Category
Offices

Workshops
Hedy @ Raw Vision

Chenfeng Factory Fashion Studio Conversion

Joseph Dejardin as Architects

Joseph Dejardin completes the renovation of a 12000sqm former factory building at Chenfeng Group’s Kunshan campus near Shanghai, South China. The design transforms garment production workshops & administrative offices into contemporary fashion studios and flexible office space.


The design methodology was focused around identifying and retaining key original features from the existing factory while introducing a contrasting clean and modern material language to update and prepare the building for its future use.

 

Marble, granite, white painted plaster, mirrored glass and brushed aluminium were kept where appropriate, and elsewhere original materials were stripped back to introduce concrete and brick into the palette.

 

High quality finishes such as terrazzo, stretch membrane ceilings, translucent mirrored glass and white powder coated steel were then introduced to develop a contrasting materiality as a counterpoint to the existing. This contrasting materiality communicates the distinction between existing fabric and contemporary interventions within the building.

 

The renovation of the entrance lobby is a statement responding to both the factory’s heritage and its future, a dark red marble floor juxtaposed with an illuminated stretch membrane ceiling. The marble floor was installed as a continuation of the red marble entrance portals that exist throughout the campus and gives the project a link to its past materiality.

 

The existing internal partition build ups were removed, and the newly exposed brick walls painted a clean white, while the concrete structure was given a white wash to soften its intensity. Opposite, the existing glazed façade was removed and replaced with a minimal updated brushed stainless-steel glazing system, the low-iron glass coated with a semi-reflective coating. Gallery spaces are positioned at each end of the lobby, separated from the main space by sheet glass. Atop each of these enclosed displays is a viewing gallery overlooking the lobby space.

 

A minimal palette of clear glass, brushed stainless steel, and white powder-coated steel are chosen for the multi-use offices and meeting rooms. Semi-reflective glazing is used to create clean, linear spaces while maximising natural daylight. The existing plaster finish of the structure in these spaces was scraped away to expose concrete pillars and beams within the new working space, a light residue being left to soften their presence. A poured terrazzo was selected to finish the floors creating a hard-wearing, quality finish. These finishes are combined with strip lighting and soft lighting from hanging pendants, to create a sense of warmth and communality.

 

The large courtyard on the fourth floor is designed as a communal meeting and break out space, shared by the surrounding office & studio spaces. A traditional rock garden sits beside a spiral shortcut staircase spanning over three floors and leading up to the large open event space on the sixth floor.

 

Glass partitions around the courtyard on the fourth-floor open onto a large shared studio space, whereas the fifth floor hosts a series of smaller separate offices, meeting rooms, and archive spaces. The light-filled courtyard creates a strong visual connection between the spaces, encouraging people to meet and interact.

 

Material Used :

1. SRS Terrazzo - 典跃金磨石

2. Herman Miller - Office Table

3. Yrjö Kukkapuro - Office Sofa

Project team
Product Spec Sheet

ElementBrand
Office TableHerman Miller
Product Spec Sheet
Office Table
Head Office IDOM Architects
next project

Head Office IDOM Architects

Offices
Bilbao, Spain
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter