Chieng Yen Community house

Chieng Yen Community house

Community Centres
Tat Nang stream, Chieng Yen Commune, Van Ho District, Son La Province, Vietnam - Build completed in 2017
Do Minh Duc

Chieng Yen Community house

1+1>2 Architects as Architects

Chieng Yen is a commune in Van Ho district, Son La Province. The local community consists of five major ethnic groups: Kinh, Thai, Muong, Dao, Mong.


The commune is surrounded by an old-growth forest, which lies along the boundary between Van Ho district (Son La province) and Mai Chau district (Hoa Binh Province). This place has an impressive nature, breathtaking landscape with God fish stream, natural hot water stream and so on. Scenery and climate conditions are pure and original, with high potential to promote community tourism in the area.


The process of site selection and design were carefully considered to ensure that the planned building can be easily accessed by local inhabitants and also become a tourism landmark. The building functions as an information centre, people’s meeting place, where different social events and activities are organized.


The community house concept was inspired by the head scarf of the local ethnic minorities and the typical form of traditional house, concurrently harmonize with mountainous landscape and a picturesque waterfall. The house appears to be a both strange and familiar focus point, which is the result of a long-time study on vernacular wisdom, based on local resources: economy, culture and local labors.


The house meets green-architecture requirements thanks to the use of adobe bricks, bamboo frame structure, wood and palm leaf roof, control the effect of west-direction sunlight.


The completed Chieng Yen community House not only plays a vital role in strengthen community bond but also likely to draw great social attention, contributing to the sustainable development of the local area.


Project team
HOP - magdas Hotel Caritas
next project

HOP - magdas Hotel Caritas

Hotels
Laufbergergasse 12, Austria - Build completed in 2015
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter