CHI’s HOUSE

CHI’s HOUSE

Architect
Tad.atelier
Location
Dalat, Lâm Đồng, Vietnam | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Tad.atelier

CHI’s HOUSE

Tad.atelier as Architects

After the completion of the first project in Dalat two years ago, we were contacted again for a new assignment – designing a weekend house where some areas could also be used for running the client’s small business. Due to the pandemic situation, the business plan had gone through different changes from bakery, bookshop café, and finally a bedding showroom.

photo_credit Tad.atelier
Tad.atelier

The land is surrounded by three stone retaining walls with a gentle slope towards the valley. We aim to take advantage of the existing topography to reduce the land levelling cost, while enhancing the view of the upper floors so as to enjoy the valley’s scenery.

photo_credit Tad.atelier
Tad.atelier

The appropriate area within the urban planning boundaries makes one of our main design strategies to maximize the usable area of the plot. The owner’s suite and the guest bedrooms are all arranged in the backside whilst the public parts are put in front.

photo_credit Tad.atelier
Tad.atelier

The architecture itself is a reflection on the coexistence of the opposites: Natural versus Man-made; Heavy versus Light; Dark versus Bright; Solid versus Void. We strive to achieve these strategic pairs through spatial arrangement, material used, lighting design and color combination. The ground floor space is conceived as an open plan that has an extension of the landscape invading the building. The obscuring boundaries are also carefully considered in order to create a sense of ambiguity that unshapen between inside and outside.

photo_credit Tad.atelier
Tad.atelier

Contrary to the solid and heavy material of the facade, the steel staircase was designed as a light, fragile, floating element in the middle of the house. Besides being an important highlight element, the frame structure and perforated steel treads for the stairs system also helps to make the small skylight area airy and let soft light access into the spaces below.

photo_credit Tad.atelier
Tad.atelier

In addition, with the integration of the owner's small business space, an outdoor staircase is proposed so that guests can directly go to the showroom on the first floor right from the buffering zone. The stairs then continue to the terrace, where we can have a panorama view towards the pine forest valley.

photo_credit Tad.atelier
Tad.atelier

We call the project the Opposites Game; where different elements are placed side by side in a whole that is enough to complement each other and in harmony that can bring richness and excitement when experiencing the journey in this architecture.

Caption
Caption
Caption
Share or Add CHI’s HOUSE to your Collections
Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersM&A Art Tiles
Product Spec Sheet
Manufacturers
Seascape
next project

Seascape

Private Houses
Balnarring, VIC, Australia - Build completed in 2021
View Project