Christ Presbyterian Academy Fine Arts Center

Christ Presbyterian Academy Fine Arts Center

Architect
Hastings Architecture
Location
Nashville, TN, USA | View Map
Category
Art Galleries

Cultural Centres
Steve Hall, Hall + Merrick Photographers
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
MillworkArmstrong Building Products
ManufacturersGuardian Glass
MillworkAcgi
ManufacturersAlucoil
Lobby LightsCrenshaw Lighting
Theatre SeatingDucharme Seating

Product Spec Sheet
Manufacturers
Millwork
by Acgi
Manufacturers
by Alucoil
Lobby Lights
Theatre Seating

Christ Presbyterian Academy Fine Arts Center

Hastings Architecture as Architecture and Interior Design

This Fine Arts Center establishes a new front door to Christ Presbyterian Academy's campus, greeting students, families, and visitors alike. As part of a larger Master Plan, the Fine Arts Center is sited to enclose and define a new central quad — the long-awaited heart of the campus.

photo_credit Steve Hall, Hall + Merrick Photographers
Steve Hall, Hall + Merrick Photographers

Christ Presbyterian Academy is a private co-educational college-preparatory school for grades preschool through 12 situated on a 58-acre campus in Nashville, Tennessee. HASTINGS's campus-wide master plan intentionally sited the new Arts Center to establish a central outdoor quad, transforming the campus from an automotive-centered campus to one that embraces the human scale and celebrates the school's idyllic setting. Since its founding in 1982, the campus, which grew without an overarching style or aesthetic, is now united around the central quad. The formerly disparate facades of the campus now speak in harmony with a new color palette.

photo_credit Steve Hall, Hall + Merrick Photographers
Steve Hall, Hall + Merrick Photographers

Like the program it houses, the new Fine Arts Center is bright and inspired. Brick massing wraps the building base and references existing campus scale and materiality. An undulating corrugated metal panel, evocative of the stage curtain, sheaths the theater house and fly tower. At the main entry, the brick mass opens up to reveal a transparent lobby capped with a wooden canopy — a welcoming gesture for students and visitors alike. The glazing pattern – an interpretation of the Academy's tartan pattern – introduces a contemporary vocabulary unique to this campus.

photo_credit Steve Hall, Hall + Merrick Photographers
Steve Hall, Hall + Merrick Photographers

Through the transparent façade, the lobby blurs the line between indoors and out with natural materials and abundant natural light, inviting curiosity and wonder through both the grand scale of the space and its sculptural gestures. The theatre auditorium echoes the gentle curves found in the lobby representing the creative expression fostered within the building and standing in contrast to the Arts Center's orthogonal brick massing.

photo_credit Steve Hall, Hall + Merrick Photographers
Steve Hall, Hall + Merrick Photographers

An expansive light monitor diffuses light throughout the lobby and furthers the connection between indoors and out. The program includes a 550-seat theatre, black box theatre, makeup and dressing rooms, a costume shop, scene shop, green room, Administrative, and Arts Department offices.

photo_credit Steve Hall, Hall + Merrick Photographers
Steve Hall, Hall + Merrick Photographers

At night, the light from within transforms the building into a glowing lantern, placing the venue's activity on display. Both form and program work in tandem to create a contextual response that elevates the campus and inspires creativity and art.

photo_credit Steve Hall, Hall + Merrick Photographers
Steve Hall, Hall + Merrick Photographers
photo_credit Steve Hall, Hall + Merrick Photographers
Steve Hall, Hall + Merrick Photographers
photo_credit Steve Hall, Hall + Merrick Photographers
Steve Hall, Hall + Merrick Photographers
photo_credit Steve Hall, Hall + Merrick Photographers
Steve Hall, Hall + Merrick Photographers

Material Used :
1. Millwork: Armstrong / ACGI / Osburn Hessey
2. Metal Panel: Fabral / Wall Brothers
3. Theatre Seating: Ducharme
4. Theatre Lights and Curtains: Texas Scenic
5. Lobby Lights: Crenshaw

This story is available in multiple languages
Project Credits
Espace Pierre Tallagrand in Dole (FRANCE)
next project

Espace Pierre Tallagrand in Dole (FRANCE)

Information Centres
Dole, France - Build completed in 2018
View Project