Clovelly House II

Clovelly House II

Architect
Madeleine Blanchfield Architects
Location
Sydney NSW, Australia
Category
Private Houses
Prue Ruscoe

Clovelly House II

Madeleine Blanchfield Architects as Architects

‘The architect Madeleine Blanchfield transformed our house into a bright, airy jewel box. It really is so beautifully detailed and feels so calm, like being on holiday. My favourite space is the kitchen because it is the heart of the home where the boys can sit at the bench and we can all be together. We wanted our home to feel serene so for inspiration we gave Madeleine an Indian lithograph.It's quite whimsical and a bit quirky, which was our starting point for how we communicated what we wanted for the house. The end result is bright and airy, beachy and cosy.


Project summary


The project was to refurbish an existing 1950s suburban house in Sydney’s Eastern Suburbs forayoung family of 5 who are great art lovers and deeply creative people. They wanted to ‘fix’ the dark, disconnected parts of the south facing house and create a home that embodied their unique character.

We gutted the existing house, leaving only the structural columns and beams. We created huge windows onto external courtyards and removed most of the walls to flood the spaces with light. The problem with removing walls is that there is nowhere to hang art. This became the driving concept and approach behind the design – bringing art into the architecture.Every piece of art and furniture was designed or selected and placed in intense collaboration with the owners, artists, curators and craftsmen. The house has the cohesiveness and wholeness of something that belongs to its owners and whose contents belong to it.


Project Description


The project was to refurbish an existing 1950s suburban house in Sydney’s Eastern Suburbs fora young family of 5 who are great art lovers and deeply creative people. They wanted to ‘fix’ the dark, disconnected parts of the south facing house and create a home that embodied their unique character.


Our client’s brief was agraphic one – an image of a 17th century lithograph offive little fish with human faces swimming"Marvels Of Things Created and Miraculous Aspects Of Things Existing".The notion was to create a home that became a part of their life journey. One that was whimsical, calm, inspiring, slightly quirky and deeply personal.


The house is on a steep site with views to the south. Only the exiting front wall and garage can be seen from the street and the alterations changed the building envelope only marginally.


An additional rumpus room and backup areas were built under the exiting house to free up the main living area and allow us to open-up the view from the back of the house right through to the water. This was done by placing he kitchen in the centre of an array of open living spaces.Narrow pieces of land to the sides of the house were walled off and drawn into the rooms as opposed to remaining merely side setbacks.


We gutted the existing house, leaving only the structural columns and beams. Wecreated huge windows onto new external courtyards and removed most of the walls to flood the spaces with light.The problem with removing walls is that there is nowhere to hang art. This became the driving concept and approach behind the design – bringing art into the architecture.


We found opportunities for art in every part of the house and treated each element as its own blueprint. We crafted the stair inspired by Alice in Wonderland and the external fireplace by Carlo Scarpa. The powder room was wallpapered in cactus print, cushions and fabrics were artworks themselves. The various courtyards were conceived of as art boxes and executed by different artists.


Collaborating with the very best craftsmen and artists we designed, detailed, hand-made and placed everything from the lights, metal basins and solid marble consoles to the 4m long dining table turned from a single tree.


The house has the cohesiveness and wholeness of something that belongs to its owners and whose contents belong to it.



The design explores new ways of living with art and accommodating the deep connection between a house, its contents and owners. We treated the three elements as one whole and inseparable unit, crafted with and around each other. The spaces embody the family’s character, belongings, ideas, gatherings, stories and memories and create a stage for more to be formed.


The project was a tour de force of collaboration. The very best artists, curators, joiners, metal workers, stylists, textile designers and stone masons were involved. As a result the house personifies the brief for wonder and inspiration.


Sustainability

The house incorporates all possible elements of passive solar design as well as 9kw of PV cells and Teslar battery storage (for the Teslar car). Solar hydronic floor and hot water heating are incorporated. Removal of a large portion of the centre of the house allows sun and light into south facing rooms, all windows are double glazed and appropriate eaves / awnings are on all north facing windows and vertical external sun-shading on the east and west. Water storage, passive exhaust systems and internal recycling systems such as compost are utilised. Wherever possible existing structure was retained and sandstone from the base of the original house was stored on site, cut and recycled.

Share or Add Clovelly House II to your Collections
Project team
Novotel Amsterdam Schiphol Airport
next project

Novotel Amsterdam Schiphol Airport

Bars, Hotels and Restaurants
Hoofddorp, Netherlands - Build completed in 2015
View Project