Condomínio da Artes
Ivo Tavares
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
SanitarywareBruma
Leaf
CeramicsMargres
SanitarywareGeberit
HardwareJNF Architectural Hardware
SanitarywareSanindusa

Product Spec Sheet
Sanitaryware
Leaf by Bruma
Ceramics
by Margres
Sanitaryware
by Geberit
Sanitaryware

Condomínio da Artes

MiMool Arquitectura & Design de Interiores as Architects

The intervention area was a plot of approximately 1060 m2 consisting of a building facing Rua de Adolfo Casais Monteiro and a structure extending into the interior of the plot with industrial characteristics.

photo_credit Ivo Tavares
Ivo Tavares

The main building, facing Rua de Adolfo Casais Monteiro, had four floors, one of them resulting from the use of the roof space, reducing to 3 floors in the building extending to the east. Most of the courtyard was occupied by industrial constructions, leaving only a small open patio.

photo_credit Ivo Tavares
Ivo Tavares

The proposal aimed at the demolition of all existing constructions and impermeable floors of the interior courtyard, taking advantage of the volume of the main buildings for the distribution of the housing program (14 units) and introducing a new setback floor, clad in pre-patinated zinc, Anthracite color, with concealed fasteners, in order to stand out from the pre-existing structure. 

photo_credit Ivo Tavares
Ivo Tavares

Due to the existing high ceilings, it was possible to introduce an intermediate floor in the original volume, an intervention reflected only in the facades facing the interior courtyard. In the units facing Rua de Adolfo Casais Monteiro, the number of original floors was maintained to respect the facade's design, cleaning and restoring all granite elements, iron elements, as well as the tiles, which are some of the oldest in Porto. These tiles are addressed in Ana Margarida Portela Domingues' doctoral thesis, entitled “A Ornamentação Cerâmica na Arquitectura do Romantismo em Portugal". 

photo_credit Ivo Tavares
Ivo Tavares

The addition of another floor at the rear half of the main volume led to changes in the façade, which underwent a careful design exercise and material selection to preserve the characteristics of the existing language and promote a more cohesive connection with the main facade. 

photo_credit Ivo Tavares
Ivo Tavares

On the other hand, the design of the volume extending into the courtyard to the North assumes a distinct and more contemporary clean design to avoid conflict with the main building's facade.
 Regarding the courtyard, preference was given for green space, creating some private patios and pathways to the common courtyard, alongside private parking. 

photo_credit Ivo Tavares
Ivo Tavares

Team:

Architects: MiMool Arquitectura & Interiores

Main Architects: Fábio Milhazes, Rui Loureiro

Interior Design: Joana Monteiro, Ana Ferreira

Builder: A. Pimenta Construções LDA

Photographer: Ivo Tavares

photo_credit Ivo Tavares
Ivo Tavares

Materials Used:

Bruma Metais: Bruma LEAF
Geberit
Pedra Lioz: Common Spaces

 Granito Marron Imperador:  Kitchen Countertops

JNF Ferragens

Sanindusa Louças sanitárias
Margrés Linea prestige calacatta: Ceramics

Caption
Products Behind Projects
Product Spotlight
News
Seattle’s Maritime Innovation Center: A catalyst for the Blue Economy
19 Jul 2024 News
Seattle’s Maritime Innovation Center: A catalyst for the Blue Economy

The Port of Seattle recently broke ground on the new Maritime Innovation Center at Fishermen’s... More

Monumental sculptures appear to embrace and support Fragment Apartments in Prague
19 Jul 2024 News
Monumental sculptures appear to embrace and support Fragment Apartments in Prague

Prague-based creative studio QARTA Architektura has completed the development of an apartment comple... More

Key recent projects by Baumschlager Eberle Architekten
19 Jul 2024 News
Key recent projects by Baumschlager Eberle Architekten

Baumschlager Eberle Architekten is an international architectural firm known for its contextual inte... More

XISUI Design creates serene woven metal pavilion inspired by bird nest and eggshell structures
18 Jul 2024 Innovations
XISUI Design creates serene woven metal pavilion inspired by bird nest and eggshell structures

Shanghai-based XISUI Design is a multidisciplinary studio with a team of architects, installation ar... More

Kinder Land Bridge and Cyvia and Melvyn Wolff Prairie: A Green Oasis in Houston’s Urban Heart
18 Jul 2024 News
Kinder Land Bridge and Cyvia and Melvyn Wolff Prairie: A Green Oasis in Houston’s Urban Heart

Memorial Park, an iconic urban greenspace in Houston, Texas, has long been valued for its vast trail... More

Perkins&Will designs collaborative London-based head office building and “living lab”
17 Jul 2024 News
Perkins&Will designs collaborative London-based head office building and “living lab”

Global architecture and design firm Perkins&Will designed the London-based European head office... More

DREAM completes a community hub in spruce and pine near Paris
17 Jul 2024 News
DREAM completes a community hub in spruce and pine near Paris

French architecture studio DREAM has unveiled the ESAT Lozaits-Seguin, a light-filled community buil... More

Kindergarten in Villacurí, Peru, showcases use of traditional materials and building techniques
17 Jul 2024 News
Kindergarten in Villacurí, Peru, showcases use of traditional materials and building techniques

Architects Betsaida Curto Reyes of Estudio Copla and Ander Bados Sesma of Atelier Ander Bados have c... More