Continental Corporate Headquarters
Werner Huthmacher

Continental Corporate Headquarters

Ippolito Fleitz Group - Identity Architects as Interior Architects

When Continental outgrew its original headquarters, the company chose to relocate to a new build in Hanover’s city forest. The building complex was opened in December 2023 following a five-year construction period, and offers a new work environment for around 2,400 employees from the corporate functions, Tires and ContiTech divisions. We were responsible for designing the work areas, the restaurant and the cafeterias. We translated Continental’s values into a spacious and differentiated work world, which fulfils its requirements for agility and a strong identity in equal measure. With this flexible and modular spatial concept, Continental can continue to remain agile long into the future.

photo_credit Werner Huthmacher
Werner Huthmacher
photo_credit Werner Huthmacher
Werner Huthmacher

Continental is using its new campus to focus on networking, flexible collaboration and communication across departmental boundaries. The complex, which was designed by HENN, connects two buildings, separated by an eight-lane road, via a 71-metre-long bridge. The Loop – visible from inside and outside the building as a Continental-yellow band – links an array of spatial typologies with each other.
We continue this idea in developing the work worlds, by moving all central routes to the outside along the façade. The result is a large, compact area covering almost the entire depth of the building, which various freestanding modules divide into manageable and tangible neighbourhoods. This allows a landscape of different workplace typologies to unfold: from dynamic places of exchange and encounter to places of concentrated work and retreat. The individual islands keep a generous distance from their neighbours, enabling new and surprising lines of sight to the outside to emerge. The walkways are orientated in such a way that they always lead to a destination, be it a communication locus or a view out into nature.

photo_credit Werner Huthmacher
Werner Huthmacher
photo_credit Werner Huthmacher
Werner Huthmacher

The central walkways along the façade are demarcated by darker carpeted zones and a sloping ceiling accompanied by a recessed lighting track, providing clear orientation. Filter elements and screens on the desks form a buffer zone towards the work areas. The desk panels ensure discretion, but at the same time their ledges turn them into points of arrival and extend an invitation to communicate.

photo_credit Werner Huthmacher
Werner Huthmacher
photo_credit Werner Huthmacher
Werner Huthmacher

In order to respond as flexibly as possible to the requirements of individual departments and areas, we developed a proprietary room-in-room system. These modular boxes are available in various configurations, in different sizes and with differing features: from telephone boxes to large conference rooms. No matter which function they serve: All boxes offer a excellent sound insulation to the outside and silent ventilation to the inside, thus ensuring excellent working conditions. The modular canon is completed by alcoves, seating niches, arenas and various lounges. We organise these modules and the workstations themselves on the individual levels to create new landscapes, which do not follow a fixed grid, but are tailored to the respective requirements. Instead of serial rows of tables, communities are created in compact spatial zones, which enter into dialogue with their neighbours.
Visual bridges are also created in the meeting rooms, where the floor often spills out from the interior into the walkway areas. Many carpets are designed in a yellow-orange colour gradient – a highly dynamic image and an example of how we set colour accents using Continental’s CI colour. The brand message is not over-simplified here, but is used selectively, rendering it all the more intense.

photo_credit Werner Huthmacher
Werner Huthmacher
photo_credit Werner Huthmacher
Werner Huthmacher

Modes of work are permanently changing, to which we respond with flexible spatial concepts. The constructive design of Continental’s work worlds therefore reduces the need for structural interventions to a minimum. Instead, the aim is to adapt the office environment to new requirements through minimally invasive interventions. Continental’s sustainability aspirations are also future-oriented, with the campus aiming for ‘DGNB Platinum’ status. Vegan leather, a Continental product, is used and the thermal component activation of the ceiling ensures optimum energy efficiency. 

photo_credit Werner Huthmacher
Werner Huthmacher
photo_credit Werner Huthmacher
Werner Huthmacher

The design language, and choice of materials and colours reflect Continental’s positioning as an innovative technology company and key partner of the mobility industry. Mirroring the precision of Continental’s technical solutions, many of the forms display clear geometries: from the polygonal panels at the workstations to the ceiling grid and recessed carpet panels. In between all this, we have also created space for the unplanned to unfold. After all, many a Nobel Prize idea originated at the coffee machine or photocopier. Innovation requires chance and spontaneous encounters. Which is why the range of communication spaces is so wide and multifaceted.

photo_credit Werner Huthmacher
Werner Huthmacher
photo_credit Werner Huthmacher
Werner Huthmacher

Where there is coffee, there is conversation. And, as already mentioned, communication is always an innovation driver. Accordingly, we designed the restaurant and the cafeterias in both parts of the building as hybrid spaces. Here employees not only find a suitable place to sit during break times, but the differentiated seating options on offer also serve as great alternatives to their own desk. Whether on a thickly upholstered compartment seat in the restaurant or on a seat in the busy atrium, whether in the midst of it all, hidden in an alcove, or partially concealed behind airy lamellae – everyone finds their creative inspiration in a different place. In the restaurant, mobile partition walls also allow the space to be divided up differently: from large for events, to small for restaurant operations.

photo_credit Werner Huthmacher
Werner Huthmacher
photo_credit Werner Huthmacher
Werner Huthmacher

Team:

Client: Continental Ag

Project Team: Arsen Aliverdiiev Michael Bertram Kerstin El-khawad Gunter Fleitz Eva Pérez Fons Lisa Holler Leticia Hutchings Peter Ippolito Christiane Klinner Susann Kreplin Frank Lakmann Tim Lessmann Eleonora Mannisi Thomas Mura Maria Cristina Orizzonte Jana Stumpe Bradley Wheeler Elisabed Zautashvili

Partners: Henn (Architecture); Fact (Building Services Engineering); A·g Licht (Lighting Design); Jäger Ausbau Gmbh (Carpentry)

Photography: Werner Huthmacher

photo_credit Werner Huthmacher
Werner Huthmacher
photo_credit Werner Huthmacher
Werner Huthmacher
Caption
Caption
Products Behind Projects
Product Spotlight
News
Design of new CIA Conad HQ by tissellistudioarchitetti resists orthogonality and symmetry
21 Jun 2024 News
Design of new CIA Conad HQ by tissellistudioarchitetti resists orthogonality and symmetry

Italian architectural studio tissellistudioarchitetti has designed the Sidera building as a new head... More

Compelling design for Jadgal School by Daaz engages a rural Iranian village
21 Jun 2024 News
Compelling design for Jadgal School by Daaz engages a rural Iranian village

Located in Seyedbar-Jadgal village in Southern Iran, the Jadgal School by Daaz was commissioned afte... More

Dirk Peters, Cristiana Catino, Javier López and Monica Arango join Archello Awards 2024 jury
21 Jun 2024 Archello Awards
Dirk Peters, Cristiana Catino, Javier López and Monica Arango join Archello Awards 2024 jury

Dirk Peters, Cristiana Catino, Javier López and Monica Arango have been announced as Archello... More

UNStudio completes Munich residential building with versatile plug-in partition and furniture system
20 Jun 2024 News
UNStudio completes Munich residential building with versatile plug-in partition and furniture system

International architecture and design practice UNStudio has recently completed the “Van B&rdqu... More

ZAV Architects leverages the “grandmother’s” circular economy approach in design of Dr. Beski Science Foundation
19 Jun 2024 News
ZAV Architects leverages the “grandmother’s” circular economy approach in design of Dr. Beski Science Foundation

Iranian architectural office ZAV Architects features in Archello’s 25 best architecture firms... More

Hyperboloid Green Ark pavilion forms heart of Meise Botanic Garden greenhouse complex
19 Jun 2024 News
Hyperboloid Green Ark pavilion forms heart of Meise Botanic Garden greenhouse complex

Meise Botanic Garden, one of the world's largest botanical gardens, recently inaugurated the Green A... More

Six Bricolage Houses: An inventive model for urban renewal and housing design in Nantou, Shenzhen
18 Jun 2024 News
Six Bricolage Houses: An inventive model for urban renewal and housing design in Nantou, Shenzhen

ARCity Office embarked on a project that would establish a new typology of “bricolage architec... More

BYRÓ architekti’s charred wood-clad garden pavilion in Prague reimagines the mundane garden shed
17 Jun 2024 News
BYRÓ architekti’s charred wood-clad garden pavilion in Prague reimagines the mundane garden shed

Prague-based BYRÓ architekti has completed a small and contemporary charred wood-clad garden... More