Conversion of ÉTS’s Dow Planetarium

Conversion of ÉTS’s Dow Planetarium

Museums
Montreal, QC, Canada - Build completed in 2018
Stéphane Brügger

Conversion of ÉTS’s Dow Planetarium

Menkès Shooner Dagenais Le Tourneux Architectes as Architects

A new vocation for the former Dow Planetarium, now home to ÉTS Centech, one of the largest technology company accelerators of in Canada.


On December 11, the new Centech premises were officially inaugurated in the former Dow Planetarium by the Director General of the École de technologie supérieure, Mr. Pierre Dumouchel, and by the Director of Technological Entrepreneurship and Innovation and Centech Executive Director, Mr. Richard Chénier, in the presence of the Parliamentary Secretary to the Minister of Innovation, Science and Economic Development, Mr. David Lametti, the Minister of Education and Higher Education, Mr. Jean-François Roberge and the Head of the Smart City, Information Technology, Innovation and Advanced Education Executive Committee for the City of Montreal, Mr. François William Croteau.


Closed since 2011 after 45 years of existence and transferred to the École de technologie supérieure (ÉTS) by the City of Montreal, the conversion project by Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes aimed to rehabilitate this iconic building located at 1000 St. Jacques in Griffintown, in the heart of the Quartier de l’Innovation to welcome Centech, a business incubator. Founded by ÉTS, Centech is a non-profit organization that aims to support technology companies by promoting their economic development and technology transfer.


In the spirit of creating synergies between the university community, the business community, the citizens and the ÉTS community, the new vocation of the Planetarium commissioned the typology of spaces: spaces to encourage encounters, collaboration and reflection linked to tools and advanced technologies, spaces of social diversity and exchange platforms for sharing knowledge.


Design approach and architectural challenges

The main architectural challenge met by Menkes Shooner Dagenais LeTourneux Architectes was to find a way to bring light into the heart of this building designed and intended, by definition and function, to be both obscure and opaque while preserving the memory and the nature of the place, inscribed in the imagination of Montrealers.


The choice to develop the project around the concepts of revolution (about an axis) and the circular shape, imposed by the intrinsic nature of the building, was decisive. Inspired by the perpetual movements of the universe and by the curious complexity of ancient instruments such as the astrolabe or the Orrery machine that translate it, the team of architects transformed the former Dow Planetarium not only into a place that allows to see and explains the cosmic movement, but into a dynamic place which uses it. The era of observation having gone by, this building becomes a generator, accelerator and source of inventions.


Beyond the materiality, the architects have thus favored the formal language to make the movement and this acceleration real and perceptible: from the gears that recall walls composed of a juxtaposition of vertical slats to the concentric circles which are superimposed in the plan, everything is about mechanical rotation and spinning.


The center of the building is an open circular space accessible on all sides and that controls the entire spatial organization of the building. Designed to be the heart of the accelerator in the image of a crucible of innovation and announcing the premises of what will be created in this place, it is intended for unplanned encounters and opportunities that are often at the origin of the greatest discoveries.


The mechanics of the rest of the building are entirely articulated around this central space. Similar to the ingenious principle of watchmaking and the cogwheel, a concentric circulation path leads to the café, the meeting space and the ideation room that wrap around and revolve about a solidary and precise mechanism.


Attached to this rotational movement along the main axis of the building, spaces intended for businesses that will accompany creators on their journey of technological creation complete this clever device.


Special technical features


Curved glass walls: Complex work to realize and some walls, acting both as partitions and guardrails (great height), required oversized glass panels.


Use of curved laminated timber: Used both as a structural and finishing component in the two monumental staircases.


Polished concrete slab: The ventilation and all other electromechanical components built into the slab required tight and constant coordination during construction.


Electromechanical components: They are all located below the floor slab. This approach made it possible to free up the existing caisson ceilings and allow full-height glass walls.


Acoustics: Acoustic foam and panels were integrated into the particular volumetry related to the previous use of the premises.

Project team
Mechanical—Electrical
Glazing Engineers
GHD
Civil Engineers
Landscape Architecture
HOP - magdas Hotel Caritas
next project

HOP - magdas Hotel Caritas

Hotels
Laufbergergasse 12, Austria - Build completed in 2015
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter