Cortina Residence

Cortina Residence

Architect
Studio Rinaldi
Location
Cortina d'Ampezzo, Italy | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
Thomas Pagani
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
`BAMBOO` and `SET` LampVibiaSET
LAMA Door Lever handleOlivari B. spaLama
KIRK LampFlos
SPILLO LampIcone Luce
ManufacturersKeraKoll
Light30 BasinMakro

Product Spec Sheet
`BAMBOO` and `SET` Lamp
SET by Vibia
LAMA Door Lever handle
KIRK Lamp
by Flos
SPILLO Lamp
Manufacturers
Light30 Basin
by Makro

Cortina Residence

Studio Rinaldi as Architects

Located in one of the most renowned Italian mountain area and situated on the last floor of a 30s Italian listed villa, Cortina Residence has been completely renovated. Focusing the attention on the preservation of the traditional materials and the strong connection with the surrounding natural landscape, the project aims to use the design furniture as a tool to enhance the new space of the apartment.


The first approach was to create an open space which combines the interior living room and the exterior terrace in one unique and vast room. The existing corridor was demolished in order to have a wider and brighter entrainment room. A large glass opening offers the views of the mountains and allows more light to enter. Compared to the existing plan, the apartment now includes three bedrooms, two bathrooms, a living room and a kitchen, optimising the new distribution of the space and ensuring that the client`s requests and aims are satisfied.


The living room has been designed including a custom-made sofa and a 100-year-old Abete boiserie, with a modern twist. Sliding frameless doors open the spaces of the kitchen, the large terrace and the bedrooms. Once the doors are open the apartment becomes one big space where the view of mountains are visible all around.


Preserving the architectural integrity of the structure, the existing ceiling wood beam has been treated and reinstated as we eliminated the existing lower dropped ceiling. We kept also the steel iron beam that reinforces the original structure.


The living room has been designed mixing bespoke and hand crafts products together with high design fixtures, such as the Vibia lamps or the Olivari door lever handles. This space boasts high ceilings and overlooks the outside terrace through the frameless doors.

The terrace, treated as part of the interior volume, has been completely refurbished with new floor finishes, benches and outside tables. Discontinuous lines want to make a conceptual relation with the stunning mountain skyline in the background.


The kitchen has a simple and minimal design: the dark grey/green selected palette reminds of the natural shades of the Dolomite mountains` fir trees.


The bathrooms have been treated with a minimal sensitivity: the original floor and timber maintain the traditional integrity with the rest of the apartment, but new white washbasins and white off resin on the wall give a modern touch.


Mixing traditional materials and contemporary furniture, Cortina Residence expresses an accurate interior design approach and attention to details.


Material Used:

1. Vibia - `BAMBOO` and `SET` Lamp

2. Makro - FLOW Light30 Basin

3. Olivari - LAMA Door Lever handle

4. Flos - KIRK Lamp

5. Icone Luce - SPILLO Lamp

6. FPL Arreda – Beds

7. Kerakoll cemento resina. Warm collection

This story is available in multiple languages
Share or Add Cortina Residence to your Collections
Project Credits
Products used in this project
The Meadow Home
next project

The Meadow Home

Private Houses
Portola Valley, CA, USA - Build completed in 2016
View Project