Cottage Inspired by a Ship Cabin

Cottage Inspired by a Ship Cabin

Architect
Prodesi
Location
Vranov nad Dyjí, Czech Republic | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
BoysPlayNice

Cottage Inspired by a Ship Cabin

Prodesi as Architects

The small cottage, concealed with sunburned larch planks, located in the greenery above the Vranov Dam, provides surprisingly big interior space. Not only owner’s family, but also visitors can enjoy it. It provides plenty of space for evening gatherings as well as for sleeping. There are inconspicuous storage spaces in every corner of the house and everything has its place just like in a cabin of a ship. The interior of the house is interconnected, but at the same time the attic provides plenty of privacy. The interior surrounded by spruce wood offers a cosy refuge, whereas large, glass panes overlook breath-taking water surface.

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice
photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

At the beginning there was a legacy - the investor acquired a small cottage on the bank of the Vranov Dam from his grandfather. He approached Prodesi/Domesi with a specific assignment - he wanted a wood cottage built on the existing foundations which would have everything that today's modern timber buildings allow for, and which would become a comfortable haven for his family on weekends and holidays. The architects had to deal with the forest land and also with the floor plan of the original cottage they had to stick to while constructing the new timber construction.

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice
photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

As the architect Klára Vratislavová says: “The construction of the house went hand in hand with its interior design, so that we could make good use of every inch of space that the original grandfather's cottage had set for us.” Finally, they were able to fit in such a small place with dimensions 5 x 8,5 m a dining room, living room with a remarkable view of the water level, spacious entrance hall with a bench for changing, bathroom, separate toilet, pantry and utility room. Upstairs they created larger and smaller bedroom and a dressing room. “We took a reverse approach when designing the upstairs. First, we created the necessary spaces for bedrooms and after that we "cut off" the exceeding part of the roof, so that the house would be as small as possible. Our goal was to design a building that humbly integrates into the green slope above the water with mostly modest old cottages,” adds Klára Vratislavová.

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice
photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

A cabin on a ship was an important inspiration evoked by nearby water surface, especially when designing the interior - everything in this small room is practically arranged, using up literally every inch of the space. The contrast between the exterior and the interior is also impressive. From the outside, the house is purely functional and modest as for the used material. By contrast, inside it is modern, spacious, and thought-out to the last detail.

Caption
Caption
This story is available in multiple languages
Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersTON Czechia
ManufacturersJanošík Okna-Dvere s.r.o
ManufacturersJitona
ManufacturersNovatop Acoustic
Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
by Jitona
Manufacturers
Permeability Housed
next project

Permeability Housed

Private Houses
Studio 11+1a, 12A Jalan 17/54, 46400 Petaling Jaya Selangor, Malaysia - Build completed in 2021
View Project