Court-housing Cortinghborg

Court-housing Cortinghborg

Architect
Architecten-en-en
Location
Groningen, Netherlands | View Map
Project Year
2013
Category
Housing
BASEPHOTOGRAPHY

Court-housing Cortinghborg

Architecten-en-en as Architects

On a former sports field within the ring road of the Dutch town of Groningen, a new residential district is being realised by creating a 'scenery landscape'. This plan achieves the coherence and transition between the 'garden village' De Oude Hoogte and the industrial area on the northern side of the ring road. The division into sequential living atmospheres provides a varied range of housing typologies.

photo_credit BASEPHOTOGRAPHY
BASEPHOTOGRAPHY

The northern boundary of the plan is formed by a long apartment building - designed by diederendirrix architects - that functions as a noise barrier towards the area behind it. Here, in the southern part of the plan, a connection to the existing garden village has been realized by the continuation of the road structure and the layout of the scheme in closed perimeter blocks. These blocks contain both the scale and characteristic design of the sloping roofs of the neighbouring buildings.

photo_credit BASEPHOTOGRAPHY
BASEPHOTOGRAPHY

The housing blocks are designed in different configurations which create a variety of perspective spaces between them. The layout of the housing blocks consist of a combination of standard row houses on the long sides and specials on the short sides. Within these special dwelling types the entrances towards the streets and the inner courtyards are elaborated as white voids, based on the design of the nearby historic gateway named Cortinghpoort.

photo_credit BASEPHOTOGRAPHY
BASEPHOTOGRAPHY

The inner areas contain a typical Dutch layout of private gardens with storages that are situated on a collective exit. The extra-large meandering design however provides an abundance of space resulting in a comfortable inner area.

photo_credit BASEPHOTOGRAPHY
BASEPHOTOGRAPHY

The materialisation of the building blocks consist of a shell made of glued bricks, repetitive window frames and sloping roofs with steel tiles. By using just one colour for all these materials in each block, an almost artificial image is created. Because of their white colour, the corners and inner areas automatically become the special elements.

 

Material Used:
1. Facade cladding: masonry, glued, butt joint. 4 solid colors
Courtyards: fiberboard with top layer, 2 colours
Corners: stucco white
2. Flooring: skeleton (floors and walls): prefab concrete
3. Doors: wood, kegro
4. Windows: wood
5. Roofing: steel roof tiles, 4 ral colors
Add more if available balustrades: printed glass, tree motif

Share or Add Court-housing Cortinghborg to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
WindowsKegro
Product Spec Sheet
Windows
by Kegro
Néobulles
next project

Néobulles

Offices
Battice, Herve, Belgium - Build completed in 2021
View Project