Courtyard Residence

Courtyard Residence

Architect
John Lum Architecture
Location
Menlo Park, CA, USA
Project Year
2017
Category
Housing
Paul Dyer

A Modern Residence Responds to its Northern California Location, Ushering in Nature Year-Round

John Lum Architecture as Architects

Nestled among a heritage redwood tree and mature oaks in a quiet suburban neighborhood, this Menlo Park residence was designed around a series of outdoor experiences. Minimalist and modern, the house consists of four distinct wood-clad pavilions connected by glass walkways that surround a central courtyard and open to an expansive backyard complete with raised pool and lounge areas. A covered walkway frames the entrance, leading to a double-height living / dining space. Bookended by outdoor spaces, the pavilion highlights the simple material palette of cedar, blackened steel, glass, and concrete, and is the backdrop for the homeowner’s collected art pieces.


The family of four tapped John Lum Architecture to design their new house to be a reflection of their characters, blending his crisp-line, ultra-modern aesthetic with her flair for artisan materials and bold blues. With two teenage daughters, the house is as practical as it is minimal. Enlisting the help of Stephanie Zaharias Design, the owners selected organic patterns and durable finishes that integrate the project into its natural environment. Comfortable furniture evokes livability. Hard surfaces, from glass panels to backsplash tiles, offer long-lasting resilience. A color-block rug adds an element of play and can withstand the wear and tear of everyday. Built-in casework maximizes space. Minimally framed windows and a dynamic facade filter in sunlight and fresh air.


House Features: 6922 sf, 630 sf garage, 4 bed, 8 bath, His and Her private offices with full baths,  wine cellar, central courtyard, raised swimming pool

Scope: New Construction

Special Features: Solar, radiant heating, whole house fan, natural daylighting strategies including basement lightwells, operable skylights that provide a stack-effect ventilation

Project team
Il Centro
next project

Il Centro

Shopping Centres
Milan, Italy - Build completed in 2016
View Project