Cronin Residence

Cronin Residence

Architect
BGD Architects
Location
Cronin Island Qld, Australia
Category
Private Houses
Brian Usher UBPhoto

Cronin Residence

BGD Architects as Architects

Situated on an exclusive residential island with a central park, the site faces north-east affording skyline and long river views. Located between substantial architectural residences the design required consideration of massing and lightweight elements to complement the scale of the existing streetscape. Maintaining privacy became a key brief requirement and by incorporating oversized portal elements to the design the control of views and privacy has been achieved. The white portal elements also provide a base to the residence while the upper level is designed to float above it through the varied use of materials and transparency. The structural elements are further expressed through the extent of glazing – minimal to the street front with stone clad walls while maximized to the waterfront.


The external mass and scale of the residence is in contrast to the internal spatial experience as the floor plan unfolds, creating view corridors to the waterfront from all areas. From the entry the first impression is the distinct breakdown of spaces into three northern zones separated by water to maximise natural light and cross-views. Anchored in the middle the double-height glazed dining room provides relief to the solid mass of the main residence. Surrounded by water features and topped by a large skylight the dining room becomes an open and dramatic space filtering natural light throughout. The planning of internal spaces creates a degree of transparency from the street to the waterfront which can be manipulated through operable glazing elements while also providing cross-ventilation. The functions of the residence are separated over the 3 levels and accessed via lift or feature staircase – ground floor living & entertaining, first floor bedrooms with the private master suite occupying the entire upper floor.


The private master suite with study takes advantage of almost 360 degree views and includes roof top terraces. The large blade shaped overhangs to this level emphasise the floating roof while providing protection to the extensive glazing. The waterfront area features a landscaped dining terrace with a cantilevered timber-lined awning and pool terraces around the infinity pool. The use of sandstone, timber lining, Alucobond cladding and timber decking provide a contemporary palette to this area. The landscaping is minimal and low maintenance with feature plantings of palms and frangipanis with all water supplied by an in-ground water storage tank.


Interior Design “The interior design reflects the boldness of the architectural concept and uses this as a basis for spatial transitions both horizontally and vertically. Heavy elements such as blade walls and thick timber stairs are juxtaposed with contemporary materials and airy, light filled spaces. From the shell-stone clad entry the space unfolds and opens as one moves towards the waterfront. Similarly the journey vertically initiates with heavy materials that lighten as one moves up the timber stairs. The interior and exterior are made seamless with space and views borrowed from the watery courtyards. This is a stylish, classic contemporary residence fully in harmony with the architectural design and the client’s desire.” Inarc Design Qld.

Share or Add Cronin Residence to your Collections
Project Credits
Escudellers Apartment
next project

Escudellers Apartment

Apartments
Carrer dels Escudellers, Barcelona, Spain - Build completed in 2019
View Project