Cultural center of orcines

Cultural center of orcines

Architect
Serero Architects
Location
Orcines, France
Category
Cultural Centres

Cultural Center of Orcines

Serero Architects as Architects

"... A space of art education is for us a place where the natural light has an essential role. We placed it in the heart of spaces. It participates to create a place of exchange, a place where the artistic practice is multiple and not limited, opened on other disciplines and cultures. Our project is conceived from the inside out, from a work on the slopes of the ground and the roof, which defines interior spaces, without enclosing them. It is an architectural topography that takes root in the history of the city of Orcines and the traces of its volcanic and agricultural history. The building is conceived as a large roof punctured and structured by oculi, which are located above the main studios of the cultural center. At the level of the reception hall, the roof is cantilevered over a new urban plaza, and encourages us to penetrate inside the building and discover its ceiling.


2-Intelligent roof The roof is the major element of this project; it is conceived as a performative skin, which controls the atmosphere inside the building: - It mediates the light in the educational space and studios, which can be easily darkened by motorized blinds. At the end of the day, lamps installed within the oculi are controlled by photosensitive cells, compensating gradually the lack of natural light. - The oculi are all directed northward, allowing them to capture a light of stable intensity and color. -The roof ventilates the building in a passive way and participates to the process of heating the building during the winter. - The roof does not rest directly on walls; it is lifted from them by posts, allowing the continuous perception of its underside inside the building from one space to another, creating a link between the various programs. - On the south side of oculi, photovoltaic panels harvest electrical energy for the building.


3-Structure of the building The structure of the building is composed of white concrete walls covered by a wooden frame and cieling. A zinc cover with battens is installed and covers the entire roof. According to the light requirements of programs under the roof, we defined the scale of oculi to flood the spaces of light. The choice of wood is for us an essential factor for several reasons: The wood is the only construction material with zero CO2 emission because the process of photosynthesis absorbs CO2. Its production also participates to a movement of reforestation of our environment.


4-The lighting The oculi of the roof allow for natural light to enter (in) the center of the building throughout the day. The oculi are all directed northward, allowing them to capture a light and stable of intensity color. Motorized roller shade is integrated to the skylight. At the end of the day, lamps installed within the oculi which are controlled by photosensitive cells compensate gradually the lack of natural light. This device will use the inside of the wooden vault as a light reflector for the studios and classrooms. In the evening, the outdoor spaces of the cultural center will be illuminated by LED with low energy consumption and a long lifespan. Those light points indicate location of public places and create a scenography of the building and of the site.

Share or Add Cultural center of orcines to your Collections
Project team
Marina One
next project

Marina One

Offices, Parks/Gardens and Apartments
Marina Way and Straits View, Singapore - Build completed in 2017
View Project