Curvy House

Curvy House

Architect
Laura Ortín Architecture
Location
Madrid, Spain
Project Year
2019
Category
Private Houses
David Frutos
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
Wash basin and kitchen counter- Krion PORCELANOSAKrion Solid Surface
Mechanism- LS990Jung
Luminaires- GreggFoscarini
Metal Windows-COR-60HO Cortizo
Wood floor- Parkett basicParador GmBH & Co. KG

Product Spec Sheet
Wash basin and kitchen counter- Krion
Mechanism- LS990
by Jung
Luminaires- Gregg
Metal Windows-COR-60HO
by Cortizo
Wood floor- Parkett basic

Curvy House

Laura Ortín Architecture as Architects

House for a documentary maker. Comprehensive reform of an appartment in Madrid.

 

We are in the neighborhood of Ventas, a neighborhood with a mix of mixes already possible.Our client needs a new home close to city center, for her, her son and her books.

 

The house that we have in origin is built with load-bearing walls and a old distribution of corridors and rooms in checkerboard where the light hardly entered. Narrow, useless spaces and above all without soul.

 

With these conditions a global reform is proposed. A round central core of damp and the rest for rest uses occupying the spaces between walls. The step is dignified with a large bookcase that accompanies you where our client can receive their books and feel accompanied by them. This creates a friendly and pleasant connection space.

 

She wanted a white bathroom and kitchen, that color is cleanliness, purity and calm so we accompany her desires without losing the cozy character that all the spaces of a home should have.

 

A sense of order and peace invades the house, perhaps because of the light that goes through the heart of the House or perhaps because of the cadence of precious spaces created.

 

Emulating a detail in the guest house that Wright built in the Waterfall House, we create a mirror effect between the step library and the work module of the son's room. This is important because a house has its doors open so we can see things from different angles. We think that each space is part of a whole, so we take care of that detail.

 

The reform of this house solves habitual problems of the new ways of life. Our client can live in her own, live with her child, invite family members sometimes. Flexibility here is understood from the spatial proportion and equity of finishes. It is a house that does not reject you, embraces you, welcomes you.

This story is available in multiple languages
Share or Add Curvy House to your Collections
Project Credits
Products used in this project
Villa Escarpa
next project

Villa Escarpa

Private Houses
Luz, Portugal - Build completed in 2012
View Project