DALSEONG CITIZEN'S GYMNASIUM

DALSEONG CITIZEN'S GYMNASIUM

Architect
BXB studio
Location
Daegu, South Korea
Project Year
2014
Category
Sports Centres

Wellness Centres

DALSEONG CITIZEN'S GYMNASIUM

BXB studio as Architects

Dalseong Citizen’s Gymnasium is located in a picturesque mountain landscape that is disrupted by noisy traffic communication located in the direct neighborhood of the site. Our intention was to create a building that will be winded by green space as an acoustic buffer for the city traffic, as well to create architectural object that will correspond to the picturesque, mountain landscape of Daegu, and nearby located sport center.


The design of our building is inspired by traditional Korean architecture and badminton shuttlecock. Solid concrete base that refers to the massive fortress creates a buffer between the interior of the building and noisy surrounding traffic. Concrete base accordingly to the traditional fortress has a central perforation through the structure of main hall, that link to the unique green car-park garden and beautiful cemetery on the other side, where a monument is located . The building is covered with a levitating copper roof that links to the traditional Korean design. The badminton shuttlecock becomes a structural design inspiration for the building that will place ten badminton playing courts. Main functional core of the building is a massive concrete base, same like solid core of the shuttlecock head. Structural diagonal columns supports the roof that gives the right dynamic and direction of the hole building, same like shuttlecock feathers that stabilize to fly in the right direction. The architectural analogy of the function and design to the badminton shuttlecock is reflected outside and inside of the building, by offering a spectacular fleeting space with its amazing beauty in badminton courts area.


Function, structure, sustainability: Center of the building – main hall space – integrate all the functional zones – green unique car-parking and monument place on the other side, as well the whole interior. There is a very clear circulation created by mystical staircases that not only complete the orientation but as well serve a spiritual space. Main hall links to the badminton courts area, daily sports area with mobile translucent walls that allows to integrate daily zone and main hall zone, cafeteria, and the space of the green terrace space that correspond with amazing natural landscape. External terrace space is separated from noisy traffic by layer of trees arranged around the building. Structure of the terrace creates wide, horizontal frames for the mountain landscape of Daegu. The terrace is directly linked with sport center on the other side by proposed footbridge.


Main badminton courts area that can fit 10 badminton playground offers not only amazing design inspired by shuttlecock. Carefully designed roof protect the interior against straight sunlight. Special curtains made of hanji paper are additional elements to filter the sunlight. Hanji paper played for many years an important role in traditional Korean buildings. Its unique properties make it a versatile material, constantly adapted to new functions in many areas of design.


The main 12m high sports area is connected with audience seats, and all facilities such as showers, toilets, waiting rooms, public announcement booth, cafeteria. It is linked as well with the scene to the south of the building together with preparation rooms and storages that ensure its smooth functioning.


The proximity of the sports complex, pedestrian traffic and planned footbridge became the pretext to arrange the form of the building so as to create additional public space. The difference in height, urban context, the structure of the object have become factors that have raised the decision to locate it on the terrace. This area is located high above the nearby roads, separated further by belt of trees. Terrace offers an insight into the main hall and offers wide view of the surrounding landscape. Continuity of roofing protects against rain. The terrace public space allows to extend the functionality. Market, cinema, meditation, dance. Cafeteria which is located on the top floor of the building was designed to function independently, also after closing time, which increases vitality of the place.


Designed parking lot is a unique resolved space. It was designed to resemble as a green meadow, planted with trees. Parking spaces are placed on the ground grid system, while the layout of streets and parking spaces is separated by paved stone lines. As a result, we received a green space that surrounds the building, unique car park on one side of the building and green memorial space on the other.


The building was designed in a composite structure - reinforced concrete and steel. External walls are made in two technologies: architectural concrete and glass curtain walls above it. The roof supported by a steel structure was covered with red copper.


The building is designed to advantageously correspond to a surrounding environment. Cold air mass flows through the building to ventilate interior. Glazing is arranged so as not to overheat the interior during the summer time. Building through the well-thought architectural form and land arrangement reduces the negative factors as noise and proximity of busy traffic routes and transform them to green space, a people friendly space, open to beautiful landscape of DAEGU.


Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More