Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project
Das Fort Boutique Hotel

Das Fort Boutique Hotel

Architect
HTO Architecture and Engineering
Location
Râșnov, Romania | View Map
Project Year
2020
Category
Hotels
Sabin Prodan
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Interior furniturePEDRALI
Interior furnitureKnoll
Interior lightingAldo Bernardi
Interior lightingIL FANALE
Interior furnitureJMM
Interior lightingKarboxx

Product Spec Sheet
Interior furniture
by PEDRALI
Interior furniture
by Knoll
Interior lighting
Interior lighting
Interior furniture
by JMM
Interior lighting
by Karboxx

Das Fort Boutique Hotel

HTO Architecture and Engineering as Design & build

Das Fort Boutique is a 17th century dated Saxon property located in Rasnov, Brasov county, Romania.

 

The property consists of 2 houses and the barn and has a typical Saxon (saseasca) closure towards the exterior. The disposal of the constructions creates the illusion of an interior pedestrian street with views only towards the wild forests of the Carpathian Mountains.

 

As the architects of the project, we benefit of the almost perfect cardinal orientation of the buildings so that all of the defined spaces are flooded with natural light.

 

The main design principles that we intended to implement,refer to the highlighting of all the original and authentic materials and techniques blended together with contemporary technologies and world-renowned statement furniture in order to create a comfortable bespoke environment.

 

Each of the 3 existing constructions has their own uniqueness which we tried to exploit and underline with particular solutions and ideas.

 

The house that today accommodates the restaurant had a hidden treasure in it’s original painted ceilings that were restored and became a vast art canvas which floods color in the ground floor premises. The color pallet is “held” above the floor by the tailored brass pipping for the electrical system.  Every item in the property might enclose a piece of history is displayed in the entrance library alongside a traditional handmadefire place.

 

The vast attic was transformed into 3 two story apartments for which, beside the fascinating tailoring of the space, the accent falls on the in-room freestanding tainted copper bathtubs.

 

The Barn which today withholds the lounge and breakfast saloon together with 4 other 2 story apartments stands out through the simplicity of the façade the original proportion and position of the windows and through the thorough masonry. The design line that we implemented in this part of the project is orientated towards “naked” materials with a stranger contrast in-between the old and the new, the simplicity of the solutions reflect the initial function of the construction which was secondary along the other two.

 

Our approach was both simple and complex following a minimal intervention on the historical aspects, with a broad specter of contemporary solutions only to highlight and complement each other.

 

Material Used :
1. Facade cladding: Natural wool thermal insulation and traditional plastering
2. Flooring: Wooden flooring – Skema, ceramic tiles
3. Doors: Restauration of existing doors, local carpenters
4. Windows: Restauration of existing doors, local carpenters
5. Roofing: Ceramic tiles -  restauration of the existing roof
6. Interior lighting: Aldo Bernardi, Il Fanale, Karbox, Tekna
7. Interior furniture: Knoll Studio, JMM, Pedrali, Caligaris, Anzio

This story is available in multiple languages
Share or Add Das Fort Boutique Hotel to your Collections
Project Credits
Clinic Solle
next project

Clinic Solle

Hospitals
Moscow, Russia - Build completed in 2019
View Project