DENTAL CLINIC CARCAIXENT

DENTAL CLINIC CARCAIXENT

Location
Carrer de Sant Antoni, 11, Carcaixent, Spain | View Map
Project Year
2021
Category
Hospitals
Vitale
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersVondom
ManufacturersTarkett
ManufacturersOmelette
ManufacturersOndarreta
ManufacturersVives Azulejos y Gres S.A.

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
by Tarkett
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers

DENTAL CLINIC CARCAIXENT

Vitale as Interior Architects

The new dental clinic designed for Dra. Lucía Hernández is located on the ground floor of a traditional house in the old town of Carcaixent in the Ribera Alta of Valencia. The interior design project of the new premises and the renewal of the brand aims to reposition the brand in its environment and enhance the identity of a clinic with a high level of care. The creative axis highlights the concept of "boutique clinic" that defines the way of being and doing of the doctor, which offers a highly personalized treatment in which the importance of detail and a fluid doctor-patient communication prevail.

Caption

The involvement and commitment of the team are focused on generating a positive and trustworthy experience. This is reflected in the design of a visual identity of organic evocation and in the formal and chromatic language developed in the interior design. The project reinforces the feeling of optimism, health and well-being through friendly environments that provide the vegetal patterns and the textures of the stone.

Caption

The design of the clinic is based on a dialogue between the original architecture of the building and the perception of the business philosophy. The reclaimed wood gate gives access to a spacious hall in which an inspiring line of light on the pavement invites you to discover the clinic and its interior patio. This area acts as a distributor of the public area with two waiting rooms, the reception and an office.

Caption

A backlit circular moat exposes the old wood-beamed ceilings and marks a central area of ​​first contact in front of the reception and office. The clinic reception is upholstered and welcoming. It is accompanied by a decorative plant-inspired lamp, also a Vitale design for the project.

Caption

The fluted glass partitions provide an optimal level of privacy and natural lighting to the rooms. In waiting rooms, a curved perimeter curtain and warm indirect lighting are used to create a comfortable environment that conveys a sense of protection.

Caption

A unique monocolor tunnel formed by the intersection of three semicircular arches acts as a transition element and also functions as an access distributor to the radiology room and the public bathroom.

Caption

The tunnel leads to the inner courtyard around which the medical area is organized with 4 treatment cabinets, the laboratory, the sterilization room and the private area for the staff with an office and changing rooms.

Caption

It is a glazed and upholstered patio with a freeze-dried plant wall that becomes the soul of the clinic. The clinic's main point of contact with patients is a spectacular setting that floods the treatment rooms with natural light and synthesizes the brand's health and wellness message.

Caption

Cabinets allow for a pleasant patient experience with warm indirect lighting that provides calm and comfort. A 3D effect ceramic coating is used to upholster the wall, playing with light.

Caption

The corporate colors and the brand are a fundamental part of the design. They are present at all times and subtly accompany the visitor and the patient. Vitale designs an evocative corporate space that connects with all the clinic's audiences and recreates a singular, honest and positive environment. A space that reflects on the one hand optimism and well-being and on the other a special and exclusive treatment.

Read story in DeutschFrançaisEspañolItaliano and Português

Project Credits
Interior Architects
Products used in this project
Featured Projects
Latest Products
News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More