Design Orchard

Design Orchard

Architect
WOHA
Location
Orchard Road, Singapore
Project Year
2019
Category
Shopping Centres
Patrick Bingham-Hall

3 Storey Commercial/Industrial Building as a Design Incubator for JTC at Orchard Road

WOHA as Architects

Poised at a prominent junction of Singapore's famous Orchard Road – Asia’s most iconic shopping avenue - Design Orchard aims to nurture emerging Singaporean creative talent. Combining a retail showcase with an incubation space, the building was conceived to combine all stages of design from concept to production and from showcase to retail.

 

The terraced three-storey building slopes down to the junction of Orchard Road and Cairnhill Road, its angle giving it high visibility to and from the ground level. 100% of the site area is given back to the city as a publicly-accessible rooftop amphitheatre surrounded by lush gardens.

 

Design Orchard offers an exciting programmatic mix, with an open-plan retail space with full-height frontage at ground level. At levels two and three, co-working style incubation spaces provide a creative environment for emerging designers within flexible open floor plates.

 

Atop the tiered back building form, the rooftop public space is angled to face the streetscape and forms an urban amphitheatre, cocooned by a shaded rooftop pocket park, which drapes down the rooftop and is accentuated by trees in oversized concrete pots. This civic space will also set the stage for events complementary to the building programme such as outdoor fashion shows, performances, and concerts – and an occasional ice cream kiosk – against the unique backdrop of the famed shopping street.

 

The retail and incubation spaces are linked by an internal atrium at the front entrance which provides visual connectivity between the two spaces. At level 3, the incubator space and a café overlook the rooftop park.

 

The three different use-cases complement each other to form one cohesive concept: the collaborative spaces provide a nurturing environment for young designers to go from concept to production, market their products at the retail spaces below, and showcase their designs with fashion and design events at the rooftop garden amphitheatre.

 

Designed with a clean and modern palette of concrete, glass, timber and landscaping, the building acts as a neutral backdrop for the vibrant design and activities. Raw off-form concrete walls are strategically punctured with circular openings and inset precast concrete frames to allow light, views, ventilation and even retail displays through the concrete structure without affecting structural integrity.

This story is available in multiple languages
Share or Add Design Orchard to your Collections
Project Credits
The Botín Centre
next project

The Botín Centre

Cultural Centres
Santander, Spain - Build completed in 2017
View Project