Doaba Public School.

Doaba Public School.

Architect
Studio Ardete Pvt Ltd
Location
Mahilpur, Punjab, India | View Map
Project Year
2021
Category
Secondary Schools
Ar.Purnesh Dev Nikhanj

Doaba Pulic School

Studio Ardete Pvt Ltd as Principal Architects

School is a building which has four walls with tomorrow inside. - Lon Watters.

The client having an existing school building in Mahilpur, disst- Hoshiarpur ( Punjab) is a modern school ,set among the rural farming village setup  which has  children coming from all segments of the background.

photo_credit Ar.Purnesh Dev Nikhanj
Ar.Purnesh Dev Nikhanj

The facility in the school, as such, are not available even in the village. Among providing more enhanced education ,the facility  gradually increased in school to provide multi dimensional experience to all students. with this thought Process, A new auditorium cum  multi purpose building was proposed to make more dimension of interschools  international and national events possible in the school leading to immense growth of all students.

photo_credit Ar.Purnesh Dev Nikhanj
Ar.Purnesh Dev Nikhanj

This important addition, is proposed to make more stand out invitations and upliftment for the surrounding area , villagers and parents, thereby  placing it at a strategic location confronting  the main highway. 

photo_credit Ar.Purnesh Dev Nikhanj
Ar.Purnesh Dev Nikhanj

The challenge was to design an invitation both with the purpose and exterior outlook to have a significant landmark  from far distance and creating  a non seen architecture. The limitation was the possibility of available working teams and resources. 

photo_credit Ar.Purnesh Dev Nikhanj
Ar.Purnesh Dev Nikhanj

Understanding the given constraints, the design journey travelled through various possible icerations, finally landing into a very fluidic  design language , trying to translate the deep thought process behind the project initiation. Easily accessible from both the routes , the new design aims at comfort of an easy reach without having to drive around the village to reach the school gate as there stand gates at both the ends to welcome the kids and parents. 

photo_credit Ar.Purnesh Dev Nikhanj
Ar.Purnesh Dev Nikhanj

The heat gain from south - west facade was primarily  handled with a more opaque design with terrace partly covered terrace allows a serene beauty ensuring a whirlpool of fresh air and which can be used as a multi-functioning area , waiting lounge or an open spread for creative activities for students.

photo_credit Ar.Purnesh Dev Nikhanj
Ar.Purnesh Dev Nikhanj

The building housing a 400 seater Multipurpose hall and other facilities standout from the existing campus. Design Primarily has been made to create  an INVITATION. This  idea that the structure itself invites oneself into it. The form is fluidic in sense, portrays a strong feel of boldness.”Invitation “was paralleled with thought that when a traditional event is held , normally a fabric tented structure is made in front of the existing building to attract people. Similarly we made a facade structure as an invitation.

photo_credit Ar.Purnesh Dev Nikhanj
Ar.Purnesh Dev Nikhanj

South-west facing structure invites grace from the Sun God in full bloom ; a blessing in winters , can be swaltering during the summers . So to this end, the walls have been shaped in curves and arches to have the heat play peek a boo and allow the students inside an interrupted study.To keep it cool , walls have been raised from one side with diffused lights mounted . Architecture , this way promises many needle holes to cover up for the natural shortcomings.

photo_credit Ar.Purnesh Dev Nikhanj
Ar.Purnesh Dev Nikhanj

Besides , what becomes a stylish alma mater to boast of.The facade has been done in a way , it exemplifies the laws of reflection , casting shadows so as to bring physics into practical understanding besides creating a kaleidoscope of umbra and penumbra. 

photo_credit Ar.Purnesh Dev Nikhanj
Ar.Purnesh Dev Nikhanj

To avoid clutter and allowing an easy accomodation incase of a heavy footfall , various big and small waiting areas have been crafted in a manner which give a perfect combination of a formal space with the ease of an informal comfort.

Caption

An auditorium , first of its kind in and around the area , has been designed in a way to seat ample with walls and rest of the parameters considering the acoustics for various functions. Only when there is such a facility in the school , it would invite gathering and functions on a larger scale to bring the school on a wider platform.

Caption

The tomato red highlights as a bright stop to muited curvaceous walls as they play with light and shade, brings the skies inside. Bringing the element of sky and air closer to the inmates , a design around which , the urge to work , learn and play is effortless and inborn.

Caption

It is with such visions , taking the whole village and around together , up the stride towards progression and brighter horizons.when such opportunity looks for someone who could about .it is not only going to be a game changer for both , but for generations to come a legacy to boast off.

Caption

The trysts during various occasions require gathering in big and small numbers. So , to ease this and allow the comfort of some personal space , small pockets have been designed at various levels and floors , which keep you connected to the purpose and the building and also give you space to ponder and stroll...for the students , staff and the parents .

Caption
Caption
Project Credits
Principal Architects
Product Spec Sheet

ElementBrand
CementUltratech
Product Spec Sheet
Cement
Featured Projects
Latest Products
News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More