DOJA 36

DOJA 36

Architect
TECON Architects
Location
Cluj, Romania | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Vlad Patru

DOJA 36

TECON Architects as Architects

The project of the house was born after a laborious and methodical approach, in which the clients organized a competition with 7 architectural offices, less characteristic for an investment of such level. After choosing the company with which they will collaborate, the design process continued with many variants and discussions, which crystallized, on the one hand, their wishes - a home with a distinct image but without displaying it ostentatiously, with spaces that totalized to a relatively big area for the existing land, but with the preservation of a generous courtyard area, and, on the other hand, ranking the elements of the context that will shape the volume and space.


The slope of the land - about 4 m height, the 2 blind walls present on the limits of property, the perspective over the city, the cardinal orientation, all this led to a volume with the appearance of a bridge, under which the court can flow freely, generating different outdoor spaces, individually related to the inner functions.


Thus, the outer space is gradually travelled, from the semi-public status of the front yard, to the semi-private area of ​​the area below the house and then to the private one of the eastern and southern courts, from the rear.


The volume is easily understood, with the 3 defining elements - the 2 concrete feet and the bridge with the structure of metal trusses with openings up to 15 m and large glass surfaces. The option for a "bridge" solution allowed, on the one hand, the generation of an exteriorliving room, covered and open, for hot or rainy days, the recovery of the yard under the habitable beam and , on the other, the birth of the "court" above the house, with perspective over the entire city freed by neighborhood constructions.


The direct relationship with the blind wall on the east side and the option  not to be very present in the street image led to the positioning of the construction retracted from the street, which allowed a variety of exterior spaces with different characters.


The back yard, facing south, is a continuation of the living space that occupies most of the "bridge" and the most private area of ​​the outer space. The landscape solution for thi part, that assumed the leveling of this area at its higher level, the relation with the blind wall from the western side was resolved, the yard reaching the level of the neighboring roof.


Inside, the functions are distributed according to the scenario proposed by the clients, with the night area separated into 2 partsby a fluid living space that opens through the generous windows to the outer space from the east, south and west. Transparent, open metal staircase connects this space to the terrace over the city.

Read story in PortuguêsItaliano and Español

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Allied Works Architecture presents an inspiring dialogue of art, history, and civic architecture with a new museum in Corvallis, Oregon
29 Nov 2022 News
Allied Works Architecture presents an inspiring dialogue of art, history, and civic architecture with a new museum in Corvallis, Oregon

Benton County Historical Society Corvallis Museum is a 19,000 square-foot museum in Corvallis, Orego... More

MSR Design revamps a historic steel mill into a multi-use office space in Pittsburgh
28 Nov 2022 News
MSR Design revamps a historic steel mill into a multi-use office space in Pittsburgh

Part of a larger development scheme on a 170-acre brownfield site being transformed into a truly sus... More

Warm neutrals and organic forms dictate the Kkonyo Nail Beauty Salon by Design Studio MONO
28 Nov 2022 News
Warm neutrals and organic forms dictate the Kkonyo Nail Beauty Salon by Design Studio MONO

Based in Seoul, South Korea, the Kkonyo beauty salon is well known for its amusing and vibrant nail... More

CA N’Alegre blends into its modernist environment with a modern reinterpretation of the composition of the neighboring facades
27 Nov 2022 News
Ca N’Alegre blends into its modernist environment with a modern reinterpretation of the composition of the neighboring facades

In the neighborhood of Vila de Gràcia, Barcelona, CA N’Alegre by Bergnes de las Casas i... More

Californian hills, creek and nature inform the design of Suspension House by Fougeron Architecture
27 Nov 2022 News
Californian hills, creek and nature inform the design of Suspension House by Fougeron Architecture

Suspended between two California hills, the Suspension House by Fougeron Architecture involves the r... More

A-nrd Studio combines coastal aesthetics with a hint of Art Deco style
27 Nov 2022 News
A-nrd Studio combines coastal aesthetics with a hint of Art Deco style

A-nrd studio, based in London, designed a breezy Australian beach-inspired interior for Milk Beach S... More

Meridian 105 Architecture transform an 1890s masonry firehouse into a mixed-use building
27 Nov 2022 News
Meridian 105 Architecture transform an 1890s masonry firehouse into a mixed-use building

Meridian 105 Architecture unveil the adaptive reuse of a circa 1890s firehouse in the LoHi neighbour... More

Studio Ardete creates a unique juxtaposition of brick and concrete volumes in this Panchkula house
27 Nov 2022 News
Studio Ardete creates a unique juxtaposition of brick and concrete volumes in this Panchkula house

Situated in a modest residential area of Panchkula, Haryana, the brick house designed by Studio Arde... More