Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project
DR_RESIDENCE

DR_RESIDENCE

Architect
SU11 architecture + design
Location
Darien, United States
Project Year
2013
Category
Private Houses
su11

DR_RESIDENCE

SU11 architecture + design as Architects

This single-family home is a new construction, which had to adhere to the L-shaped plan and overall building envelope of an older house. In addition to these external constraints, three major components drove the conceptual ideas for the project: The context (geographical/his¬torical), the specific treatment of the building envelope, and spatial-programmatic continuity. In combination, these three aspects aimed to create a unique house with a bold contemporary expression without appearing too alien to its environment.


We took our initial inspiration from the barn, a popular building type in Connecticut. We were mainly interested in two of the characteristics of this type. First, we wanted to anchor the project within a historical and geographical context. Second, we were intrigued by the abstract quali¬ties of these compelling objects. Their specific treatment of volume, apertures, and overall geometry interested us as tools to estrange conventional ideas of residential housing.


We began by altering the original L-shaped volume through carving maneuvers in response to functional and programmatic elements. For instance, the partial outward leaning of the second floor results in a deepening of the façade and therefore a better shading/thermal performance for the bedrooms. It also allows for cutting back roof overhangs, thus accentuating the volumetric char¬acter of the design, while still protecting the outside perimeter. Other carvings reflect program¬matic and circulatory conditions of the interior and create deliberate distortions of the envelope, whichplay with our concepts of perspective and depth-of-field.


On the interior the angular play of the façade generates thick walls for pro¬grammatic use and spatial continuity. The client’s wish for openness, maximization of views and light is met without sacrificing functionality or usability. The geometrical pivot point of the L-shape becomes the spacious double-height stairwell/entrance area around which activi¬ties such as cooking, dining, playing, relaxing, entertaining, etc. organize freely and without strict demarcations.


Share or Add DR_RESIDENCE to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

SD Residence
next project

SD Residence

Private Houses
Tetovo, North Macedonia - Build completed in 2018
View Project