Ecotone

Ecotone

Architect
Salon Alper Derinbogaz
Location
İstanbul, Turkey | View Map
Project Year
2020
Category
Offices

Ecotone

Salon Alper Derinbogaz as Architects

Ecotone occupies a transitional space between education and industry, forming part of the Yıldız Teknopark campus of Yıldız Technical University in Istanbul. Located between two buildings, the textile academy and a teaching block, its programme encompasses education, flexible co-working space, and meeting areas. The hybrid space is part of a campus designed with the intention to spark innovation and the development of new technologies.

 

The building aims to achieve, through a simple structure, a new fundamental relationship between roof and slab. Echoing Laugier’s Primitive Hut, the design composes a simple column arrangement with roof placed on top, whilst considering its location in a high wind and earthquake risk zone. As the site doesn’t allow for foundations, the structure must be self supporting; to achieve this the delicate columns expand at their ground and roof connections to support side loads. The structure uses a steel mainframe and timber sub-frames, clad in laminated timber with steel connectors. The tubular columns employ an innovative fabrication technology similar to that used in petrol tank design, perhaps used for the first time in architecture. The slender columns, reminiscent of stalagmites or stalactites, seep into the roof, which appears to melt from sky to ground as its height varies across the campus.

 

Evolving during the global coronavirus pandemic, Ecotone proposes a new exemplar for pandemic resistant and sustainable office architecture, with the integration of outside areas, planting and protected yet fluid office zones. The project aims to develop a better office environment that prioritises hygiene and safe areas for individual and group working. Open air fingers in the plan layout provide areas that, weather-dependent, can be used as informal meeting zones, avoiding closed group spaces. As well as these outdoor rooms, planting brings green inside the building, and natural ventilation provides clear air flows throughout the interior spaces, without relying on mechanical systems. The building employs passive geothermal heating and cooling, while water both for drainage and cooling passes through the tubular columns from sky to earth.

 

Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More