Espace St-Denis

Espace St-Denis

Architect
Anne Sophie Goneau
Location
Montreal, Canada | View Map
Project Year
2013
Category
Residential Landscape

Individual Buildings
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersTom Dixon
ManufacturersKartell
ManufacturersMagis spa
ManufacturersArtemide
ManufacturersOluce

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
by Kartell
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
by Oluce

Espace St-Denis

Anne Sophie Goneau as Architects

The project is to design a 1,280 square feet condo, located on the ground floor of a triplex on St-Denis Street, in Montreal. The mandate was to divide each living area to maximize the space while maintaining the architectural integrity of the existing location, each room with natural light. The concept was to highlight the raw materials, discovered during the demolition (brick wall, wall hemlock and steel structure), in order to communicate their material, their relief and color environment.


The open kitchen is the focal point of the space; it unfolds on the dining room and living room, where the master bedroom fits. It is bounded by a glass wall which preserves the view of the bare brick; an archaeological reminder wanting to highlight the existing raw materials as an exhibitor showcase. On the ground, a radiant hot water heating system was installed under a concrete slab. A light grey epoxy and a matt polyurethane finish were applied. The master and secondary bedrooms, as well as the bathroom, are glossy white epoxy to distinguish the private area of the common space. The steel beam, flameproof, delimits the passage area. In the corridor leading to the bathroom, a light-emitting diode is recessed in the ceiling for an intimate setting, which features the original hemlock wall.

Share or Add Espace St-Denis to your Collections
Project Credits
Dongziguan Villagers' Activity Center
next project

Dongziguan Villagers' Activity Center

Cultural Centres
China, Zhejiang, 杭州
View Project