Estúdio Lapinha

Architect
plano livre
Location
Belo Horizonte, State of Minas Gerais, Brazil | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
FlooringAlmma
FlooringColormix
Stainless steelConsulte Vendas
Metal tiles with thermal-acoustic insulation, Container moduleThermo-acoustic panel, Container moduleLafaete
Built-in lampsTempluz

Product Spec Sheet
Flooring
by Almma
Flooring
Stainless steel
Metal tiles with thermal-acoustic insulation, Container moduleThermo-acoustic panel, Container module
by Lafaete
Built-in lamps
by Templuz

Estúdio Lapinha

plano livre as Architects

The architectural design of Estúdio Lapinha was conceived to be executed in two stages. The first was the construction of a modular housing inside two containers, exhibited at CASACOR Minas 2021. The second will be completed after its disassembly and reassembly in Lapinha da Serra, where it will serve as accommodation.

photo_credit Henrique Queiroga
Henrique Queiroga

The construction process guided the project. Two container modules were attached laterally, their industrialized components exposed without camouflage. The hydraulics are concentrated in one wall, creating the infrastructural module. This strategy, apart from reducing costs, frees the rest of the space. Therefore, the other container is a flexible, indeterminate module, a free plan, which, in this edition, receives Estúdio Lapinha’s furniture.

photo_credit Henrique Queiroga
Henrique Queiroga

Inside, profiles on the floor and ceiling tie up the containers encounter loose frieze and facilitate decoupling for transport. To reveal the construction system, the materials and colours differentiate the flexible from the infrastructural module. The first is green and lodges the double bed and the naval plywood joinery.

photo_credit Henrique Queiroga
Henrique Queiroga

The second is earthy orange in the kitchen and blue in the ensuite. Partition walls separate the sink from the shower and toilet tub, optimizing the use of this area. The shower stall is a hybrid space as it is connected to the external deck by a glass door. The guest enjoys the view even while showering.

photo_credit Henrique Queiroga
Henrique Queiroga

The landscape is the protagonist. The space is built for contemplation. Wide glass doors dissolve the boundaries between exterior and interior. The tones bring nature into this refuge.

photo_credit Henrique Queiroga
Henrique Queiroga

In addition to being a single physical space, the project embraces the idea of generating a system. For this reason, Estúdio Lapinha is a prototype that can be expanded, replicated and implanted in other contexts. Different arrangements of containers create different spaces for different experiences to be lived there.

Caption
Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Facade cladding: Thermo-acoustic panel, Container module, Lafaete Locações
2. Flooring: Tiles, Rojizo and Vodevil Nube, Colormix / Vynil, Marrom Mascavo, Almma Design
3. Doors & Windows: Double glazing and aluminum, External doors and window, Allum & Vetro Vidraçaria
4. Roofing: Metal tiles with thermal-acoustic insulation, Container module, Lafaete Locações
5. Interior lighting: Built-in lamps, Templuz
6. Interior furniture: Plywood, Marei Móveis
7. Kitchen countertop: Stainless steel, Prática Consulte Vendas

Project Credits
Architects
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Chairs
28 Jan 2022 News
Top 10 Trending Chairs

An outstanding chair can be the focal point of any room, from offices to homes. Every day architects... More

Water is the key element in URBANA’s design for 2021 RIBA International Prize winner Friendship Hospital
28 Jan 2022 News
Water is the key element in URBANA’s design for 2021 RIBA International Prize winner Friendship Hospital

Set in a water-laden area of south-west Bangladesh, the remote hospital aims to bring relief to the... More

TEJ House by Neogenesis + Studi0261 achieves a striking contemporary expression with conventional, locally available materials
28 Jan 2022 News
TEJ House by Neogenesis + Studi0261 achieves a striking contemporary expression with conventional, locally available materials

On the urban fringes of Surat City (India), the 1600 square foot TEG House by Neogenesis + Studi0261... More

New Bananain Concept store in Shanghai seeks to re-design the basics
28 Jan 2022 News
New Bananain Concept store in Shanghai seeks to re-design the basics

Located in the heart Middle Huaihai Road, a hub of Shanghai culture and history, the new Bananain Co... More

Graux & Baeyens responds dynamically to Belgian farmhouse vernacular
27 Jan 2022 News
Graux & Baeyens responds dynamically to Belgian farmhouse vernacular

Forming the core of a new living/exterior room, the thoughtful introduction of covered outdoor space... More

Alfa Research Center is an island of the future that captures the realities of daily life
27 Jan 2022 News
Alfa Research Center is an island of the future that captures the realities of daily life

An ‘island of the future’ that gathers the best technologies to improve products, the ne... More

The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric
26 Jan 2022 News
The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric

A temporary pavilion for the 2021 Brugge Triennale, TraumaA, Brugge, Belgium, The Diptych by PARA Pr... More

Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee
25 Jan 2022 News
Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee

In a bustling commercial district of Taipei, Phoebe Says Wow Architects undertook this renovation of... More