Family House at Rašovka on the Ještěd Ridge

Family House at Rašovka on the Ještěd Ridge

Architect
Atelier SAD

Iveta Zachariášová
Location
Na Rašovce 70, 463 12 Šimonovice, Czechia | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
BoysPlayNice
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Free-standing Furniture, Outdoor Armchair, Sofa, ArmchairLigne Roset
FIFTY, Ploum, Togo, LA BIBLIOTHEQUE FIL
CeramicsDuravit
FireplaceFocus
RoofingPREFA GmbH
LampGUBI
Lamp,Chairs,Desk, Shelf, Table, ArmchairKartell
Floor Lamp, RE-CHAIR, Earl Of Wood, Adam Wood, Al Wood Side Table, Q/Wood Armchair, K/Wood Armchair Geen-A

Product Spec Sheet
Free-standing Furniture, Outdoor Armchair, Sofa, Armchair
FIFTY, Ploum, Togo, LA BIBLIOTHEQUE FIL by Ligne Roset
Ceramics
Fireplace
Roofing
Lamp,Chairs,Desk, Shelf, Table, Armchair
Geen-A Floor Lamp, RE-CHAIR, Earl Of Wood, Adam Wood, Al Wood Side Table, Q/Wood Armchair, K/Wood Armchair by Kartell

Family House at Rašovka on the Ještěd Ridge

Atelier SAD as Architects

The glazed reinforced concrete house at Rašovka with a Portuguese cork façade looks down from the Ještěd ridge on the Bohemian Paradise and generously opens onto the local meadows and the unique mountain climate.

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

The family house at Rašovka is located on the southern slope of the Ještěd ridge, at an altitude of 600 m above sea level, with a wonderful view of the scenery of the Bohemian Paradise.

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

The view and the integration of the interior spaces into the landscape was one of the main motifs driving the house design process. The landscape is open, passable, dominated by flowering, unfenced meadows. The floor plan of the rectangular house of approximately 22.5 x 7 m is oriented along the contour line. Along the northern side of the property, there is a road on top of an embankment to which the house had to be connected. A part of the building's roof is therefore drive-on, intended for parking vehicles. The ground floor and the main area of the garden are then 4.5 m below road level. A greater part of the building is covered by a saddle roof with a variable pitch ranging from 43° to 30° on the eastern gable. The slender mass of the house cuts diagonally into the steep slope of the road, and the ridge seems to slope down into the garden.

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

The main entrance is on the west side. Access is through an outdoor staircase along a stone wall overgrown with creepers. The otherwise compact mass of the house is completely open on the eastern gable, and its fully glazed wall steps back from the contour edge at an angle. This maximizes the area of view and creates a roofed terrace. The terrace adjoins the south side, where there is another aperture in the mass of the house spanning the full height of the floor. The glazing meets with the glazing of the east gable at two thirds of the aperture, without a corner column. The corner is formed by sliding portals which can be slid open, whereby the main living space becomes fully connected with the garden through the terrace. All the other living spaces on the ground floor, including the bathroom, also open to the landscape through glazed apertures on the south side.

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

The structured façade consists of boards from Portuguese expanded cork of variable thickness, which alternate in vertical strips. This material has never been used in this way in the Czech Republic until now. The saddle roof is made of folded anthracite-colored, aluminium sheet. The ceilings and perimeter walls were cast from fair-face reinforced concrete, the internal partitions are plastered brick. The roof soffit is lined with bleached birch plywood, a French swivel cast-iron fireplace is suspended from the rafters, being the dominant feature of the interior. The overall simple look of the house is completed by a dark brown-red screed floor. The outdoor pavement is made of old, well-worn, large granite stones. They resemble the original Liberec paving with its specific pink colour. Similarly, the whole of Liberec was once generously paved. This is how the entire project was gradually born - with respect for local traditions, history, materials and the surroundings.

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

The investors tell the story of the house as follows: "It all started with the discovery of the last building plot in Rašovka seven years ago. We already knew the place and since we wanted to build as high as possible in the direction of Ještěd mountain, we did not hesitate at all. We have had a lot of other elements in mind for a long time: glass walls, exposed concrete, an austere interior, metal elements, a suspended fireplace, or an open garden without a fence. Friends from the SAD studio shaped Iveta's original ideas into the design of the house. As the idea of the house was born, we gradually understood that we simply could not make any compromises. That is why the house is faced with cork and there is no column in the glass corner, despite statics and logic. A company with the thematically stylish name Ještědská stavební společnost (Ještěd /mountain/ construction company) undertook the demanding construction, discovered a layer of black coal under the house, and eventually everything went well with the laying of the last granite stone in the pavement."

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

"The interior design of the house with the internal layout of the rooms may have been created earlier than the house itself," says Iveta Zachariášová, interior designer and co-author of the entire project, especially of the interior. "Thanks to my many years of experience, many things and functional aspects were clear to me from the onset, and we basically only dealt with their alignment with the structure of the house and the opening of the house to the surrounding environment through glass walls. The light, the space, the cleanliness of the interior and the moderate use of colors led me primarily to the Konsepti and Ligne Roset studios, which are the foundation of the interior furnishings."

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

The new construction of the house was awarded 3rd place in the housing construction category in the Karel Hubáček Competition Building of the Year in the Liberec Region 2021.

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

Team:
Architect: atelier SAD 
Interior design: Iveta Zachariášová  
Authors: Adam Jirkal, Tomáš Kubák [atelier SAD]
Iveta Zachariášová
Clients: Iveta and Jan Zachariáš
Construction: Ještědská stavební společnost 
Landscape architect: Partero 
Interior construction: MY76
Photographer: BoysPlayNice 

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

Materials used: 

Facade – Expanded Cork 
Load-bearing Walls and Ceiling – Exposed Reinforced Concrete
Partitions – Ceramic Bricks
Roofing – Folded Aluminium Sheet
Paved surfaces –  Liberec granite / Old paving stones

Products and Brands
Expanded Cork Facade - Amorim 
Roofing Prefalz - Prefa 
Kitchen Appliances - Siemens 
Free-standing Furniture - Konsepti 
Free-standing Furniture, Outdoor Armchair Fifty - Ligne Roset 

LIVING ROOM
Sofa Ploum - Ligne Roset 
Tables, Dining table Carbon, Bar chairs, Hood - atelier SAD
Re-chair, lamp Geen-a - Kartell 
Bookshelves - Konsepti 
Leather Armchair - DePadova 
Fireplace Gyrofocus - Focus 
Painting - Jakub Špaňhel

GALLERY
Armchair Togo - Ligne Roset 
Lamp Gräshoppa - Gubi 

BATHROOM
Ceramics Happy D.2 - Duravit 
Bathtub Meisterstück centro duo 2 - Kaldewei
Battery - Axor 
Furniture, Lamp - atelier SAD 

STUDY ROOM
Earl of wood desk, Adam wood shelf, chair, Al wood table, Q/wood chair, K/wood Armchair - Kartell

Caption
Caption
Caption

Read story in ItalianoFrançaisEspañolPortuguês and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Allied Works Architecture presents an inspiring dialogue of art, history, and civic architecture with a new museum in Corvallis, Oregon
29 Nov 2022 News
Allied Works Architecture presents an inspiring dialogue of art, history, and civic architecture with a new museum in Corvallis, Oregon

Benton County Historical Society Corvallis Museum is a 19,000 square-foot museum in Corvallis, Orego... More

MSR Design revamps a historic steel mill into a multi-use office space in Pittsburgh
28 Nov 2022 News
MSR Design revamps a historic steel mill into a multi-use office space in Pittsburgh

Part of a larger development scheme on a 170-acre brownfield site being transformed into a truly sus... More

Warm neutrals and organic forms dictate the Kkonyo Nail Beauty Salon by Design Studio MONO
28 Nov 2022 News
Warm neutrals and organic forms dictate the Kkonyo Nail Beauty Salon by Design Studio MONO

Based in Seoul, South Korea, the Kkonyo beauty salon is well known for its amusing and vibrant nail... More

CA N’Alegre blends into its modernist environment with a modern reinterpretation of the composition of the neighboring facades
27 Nov 2022 News
Ca N’Alegre blends into its modernist environment with a modern reinterpretation of the composition of the neighboring facades

In the neighborhood of Vila de Gràcia, Barcelona, CA N’Alegre by Bergnes de las Casas i... More

Californian hills, creek and nature inform the design of Suspension House by Fougeron Architecture
27 Nov 2022 News
Californian hills, creek and nature inform the design of Suspension House by Fougeron Architecture

Suspended between two California hills, the Suspension House by Fougeron Architecture involves the r... More

A-nrd Studio combines coastal aesthetics with a hint of Art Deco style
27 Nov 2022 News
A-nrd Studio combines coastal aesthetics with a hint of Art Deco style

A-nrd studio, based in London, designed a breezy Australian beach-inspired interior for Milk Beach S... More

Meridian 105 Architecture transform an 1890s masonry firehouse into a mixed-use building
27 Nov 2022 News
Meridian 105 Architecture transform an 1890s masonry firehouse into a mixed-use building

Meridian 105 Architecture unveil the adaptive reuse of a circa 1890s firehouse in the LoHi neighbour... More

Studio Ardete creates a unique juxtaposition of brick and concrete volumes in this Panchkula house
27 Nov 2022 News
Studio Ardete creates a unique juxtaposition of brick and concrete volumes in this Panchkula house

Situated in a modest residential area of Panchkula, Haryana, the brick house designed by Studio Arde... More