Fitzjames Teaching and Learning Centre

Fitzjames Teaching and Learning Centre

Architect
Feilden Fowles
Location
Yeovil, Somerset, UK
Project Year
2014
Category
Primary Schools

Secondary Schools
David Grandorge
Product Spec Sheet

ElementBrand
Eco Steel DoorsJansen
Textiles/ LeathersCamira
Track lIghting & CylinderErco
Copenhague TableHAY
Visu ChairMuuto
Ceiling Mounted Lighting – Solvan & OnperlaTrilux

Product Spec Sheet
Eco Steel Doors
by Jansen
Textiles/ Leathers
by Camira
Track lIghting & Cylinder
by Erco
Copenhague Table
by HAY
Visu Chair
by Muuto
Ceiling Mounted Lighting – Solvan & Onperla
by Trilux

Fitzjames Teaching and Learning Centre

Feilden Fowles as Architects

Hazlegrove is an Independent Day and Boarding Preparatory School. The school occupies a 17th century Grade II listed house and is set in 200 acres of parkland.

 

The Fitzjames Teaching and Learning Centre embodies the school’s ambition to instil a love of learning, enquiry and intellectual rigour by providing flexible teaching and learning spaces in an innovative arrangement that encourages independent learning. Located at the end of two key axes in the school campus, the brick building and surrounding external courtyard creates a new academic hub at the heart of the school’s Grade II listed campus.

 

The design is informed by the research work of educational theorist Bart McGettrick, who was consulted early on in the design process. This led to the exploration of ecclesiastical and monastic typologies, which are widely accepted as successful spatial models for education. The result is classrooms and break out spaces designed around a large central resource space, in which students can work in small groups and use resources outside the classroom context whilst being passively supervised. The flexible spatial configuration, degree of visual transparency and acoustic control combine to ensure a successful balance between more traditional classroom environments and the open resource space.

 

Fitzjames makes a strong contribution to improving accessibility on the site, replacing six inaccessible temporary classroom blocks with a fully accessible six-classroom facility. A new courtyard mediates site levels to adjacent teaching blocks and to the adjoining Woodlands building, defining a cornerstone to the academic school campus.

 

The sequencing of entrance courtyard and colonnade has a precedent in iconic buildings of the past including Schinkel’s Altes Museum. The new timber canopy to the Woodlands block and pre-cast colonnade of Fitzjames provide covered external break-out space whilst bringing a sense of unity and civic presence to the courtyard.

 

Materially, tones and textures of the building reference the existing, handsome red brick walls flanking Hazlegrove House. Feilden Fowles worked with Ibstock’s factory in Swanage to develop handmade red bricks and glazed black headers to add further depth to the flemish bond. A ceramicist based in North Devon cast the 4000 coloured glazed bricks that adorn the inner walls of the colonnade. To engage pupils of the school in the construction of their new building, Feilden Fowles worked with the school to facilitate participatory glazing workshops, so that they could better understand the craftsmanship of the building. The brick is complemented by architectural precast concrete colonnade and cills, which emphasises the rationality of the façade.

 

The central resource space is constructed of a steel frame. The interior is characterised by cruciform columns that support the upper balcony and form an arched truss above, achieving a strong continuous line from ground plane to roof structure and creating a truly uplifting space for learning.

 

The new building adopts a fabric first approach to sustainability; it is well insulated, naturally ventilated and achieves excellent daylight levels, strategies which minimize energy consumption as well as ensuring a comfortable learning environment. 


Material Used:

1. Erco – Track lIghting & Cylinder

2. Trilux – Ceiling Mounted Lighting – Solvan & Onperla

3. Hay – Copenhague Table

4. Muuto – Visu Chair

5. Camira- Textiles/ Leathers

6. Jansen – Eco Steel Doors

7. K D Design and Fabrication Ltd – Steel work

Project team
Engineers
Arnhem Rozet
next project

Arnhem Rozet

Libraries, Art Galleries and Cultural Centres
Arnhem, Netherlands - Build completed in 2013
View Project